Koeman biedt Nederlands talent perspectief: "Hij gaat bij Oranje komen"

Ronald Koeman zet de deur volledig open voor Ryan Gravenberch. De bondscoach vindt dat de middenvelder van Liverpool zich erg goed ontwikkelt en op deze manier snel in aanmerking zal komen voor een plek in het grote Oranje.

Gravenberch maakte deze zomer de overstap naar Liverpool. De middenvelder werd eerder niet opgeroepen voor het Nederlands elftal omdat hij weigerde naar Jong Oranje te komen. Met zijn huidige vorm zit hij er wel dicht tegenaan volgens bondscoach Ronald Koeman. "Voordat de voorselectie bekendgemaakt werd, heb ik hem gebeld en gezegd dat hij er niet bij zat. Maar als hij zich op deze manier doorontwikkelt, gaat hij wel bij het Nederlands elftal komen", stelt Koeman bij Rondo.

"Ik heb tegen hem gezegd dat ik het in de komende interlandperiode zo veel mogelijk met dezelfde groep wil doen", legt de bondscoach uit. "We gaan ons kwalificeren, waardoor we in maart en juni oefenwedstrijden hebben en daarna het EK. Het is wel een middenvelder die absoluut in beeld is, als hij wat meer gaat spelen. Dat was bij Bayern al zo, maar als je dan ieder weekend zag dat hij niet speelde of vijf minuten inviel... Dan is het niet logisch om hem te selecteren."

Bedankt voor Jong Oranje

Vlak na zijn transfer werd Gravenberch geselecteerd voor Jong Oranje. De voormalig Ajacied bedankte daarvoor. Als straf werd Gravenberch een maand geleden voor geen enkel team van het Nederlands elftal opgeroepen, maar dat is nu niet meer aan de orde. "Nee, dat is geweest", zegt Koeman.

"Of zijn afmelding begrijpelijk was? Misschien, maar ik denk juist dat hij bij Jong Oranje de wedstrijden kon krijgen die hij daarvoor niet speelde. Natuurlijk valt er iets voor te zeggen dat hij er zo in staat, maar ik vind dat wij bij de KNVB nooit blij mogen zijn als iemand zich niet met een goede reden afmeldt. Ik ben ook voetballer geweest, maar je moet wel een lijn trekken. We hebben tegen Ryan gezegd: we hebben er een beetje begrip voor, maar vinden het niet oké. Als je opgeroepen wordt, moet je komen."

Programma Nederlands elftal, Oranje

Wanneer is het weer Oranje-tijd? Het Nederlands elftal speelt op weg naar het Europees kampioenschap voetbal nog meerdere wedstrijden. Kwalificatiewedstrijden, vriendschappelijke interlands. Het programma vind je op voetbalkalender, zoals je ook ziet tegen wie Nederland speelt of speelde in de Nations League en eerdere EK's en WK's.