KNVB start onderzoek naar curieus amateurduel Barendrecht - GVVV

De KNVB is officieel een onderzoek gestart naar de wedstrijd tussen BVV Barendrecht en GVVV van afgelopen weekend, zo meldt het Algemeen Dagblad. Het duel in de Derde Divisie zaterdag eindigde in 3-4 in het voordeel van de club uit Veenendaal. Over de manier waarop dat ging gaf reden tot nadenken.

De situatie was als volgt: op de laatste speeldag van de competitie stond de derde periodetitel, die recht geeft op een plek in de play-offs om promotie/degradatie naar de Tweede Divisie, nog op het spel. Barendrecht, dat een van de kanshebbers was, stevende af op een 3-1 overwinning op GVVV. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd vochten de bezoekers zich alsnog terug en wonnen uiteindelijk met 3-4. Op beelden die op social media verschenen was te zien hoe de spelers van Barendrecht nauwelijks ingrepen om de winnende treffer te voorkomen.

Winnende treffer van GVVV tegen BVV Barendrecht (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Wat maakte die uitslag zo saillant? Als Barendrecht wél had gewonnen, dan mocht Sparta Nijkerk zich melden in de play-offs. Doordat laatstgenoemde punten liet liggen bij Staphorst (1-1), had Barendrecht plotseling een nederlaag nodig voor deelname aan de play-offs. Die nederlaag kwam er dus, maar wel op zeer merkwaardige wijze. Eindstand: GVVV greep de derde periodetitel, Barendrecht nam de periodetitel van kampioen ACV over en Sparta Nijkerk bleef met lege handen achter.

Omdat Barendrecht bewust verloor en dat niet is toegestaan volgens de reglementen van de KNVB, werd zaterdag officieel protest ingediend. "De KNVB neemt de kwestie zeer serieus en is een officieel onderzoek begonnen", bevestigt woordvoerder Martine Braam aan het AD.

Barendrecht en GVVV worden nu om verklaringen gevraagd. Daarnaast worden wedstrijdbeelden die op social media verschenen bekeken. Uiteindelijk is het aan de tuchtcommissie van de voetbalbond om eventueel een straf te bepalen en een schikkingsvoorstel te doen. Met dat voorstel kunnen de clubs dan akkoord gaan of niet. Het is nog onduidelijk of het duel in de play-offs tussen Barendrecht en TEC van aanstaande woensdag door kan gaan. "Het klopt dat de nacompetitie op punt van beginnen staat, maar deze zaak kan daar gevolgen voor hebben", aldus Braam.