KNVB kondigt maatregelen aan: wedstrijd gestaakt bij homofobe spreekkoren

De KNVB gaat homofobe spreekkoren in het betaald voetbal streng aanpakken. Vanaf komend seizoen wordt een wedstrijd gestaakt als supporters bijvoorbeeld een speler of scheidsrechter met het woord 'homo' uitschelden.

Dat is besloten tijdens de algemene vergadering betaald voetbal (AVBV) van 27 juni. De afgevaardigden waren het er unaniem over eens dat dit probleem aangepakt moeten worden. Vanaf het seizoen 2023/2024 zal de stadionspeaker bij homofobe speekkoren gericht op een individu, als ze massaal, repeterend en/of langdurig zijn, eerst een waarschuwing uitdelen. Als dat vervolgens nog een keer gebeurt, dan wordt de wedstrijd tijdelijk stilgelegd.

"Voetbal is voor iedereen en van iedereen. Daar horen geen spreekkoren bij waarin het woord homo als scheldwoord wordt gebruikt. Gezamenlijk hebben we die grens getrokken. De stappen die we nu zetten, zullen we evalueren om te bekijken of ze het gewenste resultaat opleveren", zo laat Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, weten in een verklaring.

Daders worden opgespoord en krijgen een stadionverbod van maximaal achttien maanden. De AVBV evalueert na afloop van het seizoen 2023/2024 de aanpak en maakt op basis daarvan verdere afspraken.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers