Koster ziet positieve ontwikkelingen na Overmars-incident: "Door dit incident is het bij Ajax top of mind geworden"

Daphne Koster heeft in Studio Engeland een update gegeven over de huidige bedrijfscultuur binnen Ajax. De Amsterdammers werden opgeschrikt nadat bekend werd dat toenmalig technisch directeur Marc Overmars zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De manager vrouwenvoetbal ziet verandering.

Eerder deelde Koster dat er 'angst' heerste om melding te maken van ongewenst gedrag binnen Ajax. Het gedrag van Overmars was intern al bekend, maar er werd pas veel later op gereageerd. De voormalig Oranje-international laat weten dat zij duidelijk verandering ziet én merkt. "Vanaf het moment dat het naar buiten kwam, zijn er momenten geweest dat het personeel bij elkaar kwam", vertelt de oud-verdedigster bij de NOS. "Vrouwen kwamen ook bij elkaar. Daar besprak ik al hoe ik tegen de wereld aankijk".

"Door dit incident is het bij Ajax top of mind geworden, dat we ons er bewust van zijn, de cultuur herkennen en deze ook erkennen. De volgende stap is dat er ook echt wat aan gedaan gaat worden. Of dat ook echt gaat gebeuren, zal moeten blijken", vervolgt Koster. "Een risico van dat alles om die prestaties gaat, is dat de rest niet gezien wordt. Dat is heel gevaarlijk".

"De wil om te veranderen is er. Ik hoop dat we over een paar jaar met trots kunnen terugkijken en zien dat Ajax daar leidend in is geweest. Een cultuur veranderen kost alleen tijd en lef. Het is ook niet alleen grensoverschrijdend gedrag op seksueel gebied, maar je kunt ook denken aan racisme, discriminatie, pesten... Het is veel groter dan dat ene incident".

Ook interessant