2023 kende niet alleen hoogtepunten; de voetballerij moest ook afscheid nemen van iconen

Het jaar 2023 stond helaas niet alleen maar bekend om hoogtepunten, want in de afgelopen twaalf maanden heeft de voetballerij gedwongen afscheid moeten nemen van een aantal prominenten uit deze wereld. Voetbalflitsen is hen zeker niet vergeten en staat aan het einde van het jaar stil bij het verlies.

Christian Atsu

Het is niet zeker dat Christian Atsu is komen te overlijden op 18 februari 2023, maar zijn lichaam werd gevonden onder het puin van het flatgebouw waar de Ghanees woonachtig was. De voormalig aanvaller van Vitesse speelde bij het Turkse Hatayspor en werd getroffen door de aardbeving in Turkije. Op 6 februari werd hij als vermist opgegeven en niet veel later werd bekend dat zijn lichaam gevonden was. De aanvaller maakte furore in de Eredivisie in seizoen 2013/2014 bij Vitesse en maakte zijn debuut tegen Feyenoord. Na 28 wedstrijden in het zwart-geel werd hij uitgeroepen tot speler van het jaar in de GelreDome.

Volkan Kahraman

Ook voormalig Feyenoord-speler Volkan Kahmaran kwam op tragische wijze om het leven in februari van 2023. De Oostenrijker werd op 43-jarige leeftijd om het leven gebracht na een ruzie met een bekende van de oud-voetballer in een café. Kahraman speelde één wedstrijd in het Feyenoord-shirt en dat was een invalbeurt tegen De Graafschap. Elders in de Eredivisie, bij Excelsior, maakte de middenvelder meer indruk en deed het bij de kleine broer van de Rotterdamse topclub stukken beter. Hij mocht in zijn loopbaan ook nog drie interlands spelen met Oostenrijk.

Wim Kras

Recordhouder Wim Kras overleed op 79-jarige leeftijd in februari van afgelopen jaar. De geboren en getogen Volendammer speelde hij veertien jaar voor de club uit het vissersdorp en daarin was hij 94 maal doelpuntenmaker. Kras debuteerde op vijftienjarige leeftijd tegen Ajax en is daarmee nog altijd een naam in de boeken uit de geschiedenis van de Nederlandse competitie. Op zestienjarige leeftijd maakte hij zijn allereerste treffer, maar met deze statistiek staat hij als tweede op de lijst met jongste doelpuntenmakers van de Eredivisie. 

Thijs Slegers

De voetbalwereld moest eind maart afscheid nemen van PSV/perschef Thijs Slegers. De Brabander kreeg eind 2022 te horen dat hij acute leukemie had en ondanks een stamceltransplantatie blijkt in februari dat de voormalig journalist uitbehandeld was. Na een aantal hartverwarmende acties van PSV en tijdens de topper tussen de Brabanders en de Eindhovenaren overleed Slegers op 27 maart. Hij mocht 46 jaar worden.

Joeri Petrov

Nederland maakt in 1993 kennis met Joeri Petrov, geboren in Oekraìne. Hij mocht een stage komen lopen bij het Ajax van trainer Louis van Gaal, maar dat werd geen succes, Twee jaar later hapte RKC Waalwijk wél toe en huurde hem en niet veel later besluit FC Twente om hem definitief te kopen. Na zo´n drie jaar, vol ups en downs, was een aaneensluiting aan incidenten de reden om hem de deur te wijzen. Hij zal via ADO Den Haag, RKC en FC Volendam nog tot 2006 actief zijn in de Eredivisie. In Enschede waren incidenten rondom alcohol geen uitzondering en na zijn loopbaan blijkt dat ook. Petrov overleed in Tilburg en werd slechts 48 jaar oud.

Jan Jongbloed

Doelman Jan Jongbloed maakt deel uit van het Nederlandse erfgoed. De sluitpost speelde namelijk zo´n 40 jaar een rol in de voetballerij en dat is indrukwekkend te noemen. Hij sloot zijn carrière af met 717 wedstrijden in het betaald voetbal en is ook recordhouder, want Jongbloed stond namelijk als 45-jarige 'gewoon' onder de lat. In totaal speelde hij 24 interlands als meevoetballende keeper voor het Nederlands elftal. Na een lang ziektebed overleef Jongbloed op 82-jarige leeftijd in Amsterdam.

Daniëlle van 't Schip

Daniëlle van 't Schip is de enige van dit lijstje die niet actief was binnen de lijnen, maar desondanks een grote rol heeft gespeeld. De grote liefde van John van 't Schip kreeg in 2022 te horen dat zij een uitgezaaide vorm van kanker had en moest, ondanks haar moed en lef om te strijden, haar hoofd buigen in oktober van 2023. In haar laatste periode sprak zij veelvuldig met man John over de toekomst en zij drukte hem op het hart dat zij hoopte dat hij weer aan de slag ging bij Ajax. Drie weken na haar overlijden besloot Van 't Schip in te stappen en sindsdien staat hij langs de zijlijn van de Johan Cruijff ArenA.

Ruud Geels

Één van de alltime topscorers van de Eredivisie overleed op 18 november en zijn naam is Ruud Geels. Hij maakte in totaal 265 doelpunten en was tijdens De Klassieker in 1975 vijf keer trefzeker. Geels was niet alleen van onschatbare waarde van verschillende ploegen uit de Eredivisie, maar drukte ook voor Oranje zijn stempel. Hoewel hij, ondanks zijn neusje voor de goal, op het WK van 1974 geen rol speelde, maakte hij drie treffers op het EK van 1976 en schoot het Nederlands elftal daardoor naar de derde plek. De laatste fase van zijn leven moest Geels leven met de ziekte Alzheimer.