Zo verliepen de laatste tien wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal

Zaterdag 7 augustus staat de traditionele seizoensopener van het Nederlandse voetbal op het programma. Ajax en PSV strijden in de Johan Cruijff ArenA om de Johan Cruijff Schaal. Hoe verliepen de laatste tien edities van het duel om de Nederlandse Supercup? Wij zetten het op een rij. Uiteraard beginnend bij het seizoen 2019/20, want vorig seizoen werd het duel vanwege corona niet gespeeld.

2019: Ajax - PSV 2-0

De laatste editie van de Johan Cruijff Schaal stond precies dezelfde wedstrijd op het programma als nu. Ajax had de dubbel gewonnen en trof zodoende nummer twee van de Eredivisie PSV. In de ArenA stond Ajax binnen de minuut al op een 1-0 voorsprong, dankzij Kasper Dolberg. Daley Blind besliste in de tweede helft het duel.

(Tekst gaat verder onder de video)

2018: PSV - Feyenoord 0-0 (5-6 na penalty's)

In 2018 was het Feyenoord dat de Johan Cruijff Schaal won. In het Philips Stadion wonnen de Rotterdammers als bekerwinnaar van landskampioen PSV. Na 90 minuten stond het nog 0-0, waarna Feyenoord de penalty's beter nam.

2017: Feyenoord - Vitesse 1-1 (4-2 na penalty's)

Een jaar eerder trok Feyenoord ook aan het langste eind in de strafschoppenserie. Toen stond de landskampioen na 90 minuten op een 1-1 gelijke stand tegen bekerwinnaar Vitesse. Uiteindelijk werden de penalty's veel beter genomen dan de Arnhemmers.

2016: Feyenoord - PSV 0-1

In 2016 stonden bekerwinnaar Feyenoord en landskampioen PSV tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. De Eindhovenaren wonnen het duel om de Supercup met 0-1, dankzij een doelpunt van Davy Pröpper.

2015: FC Groningen - PSV 0-3

Een jaar eerder trok PSV ook al aan het langste eind in de strijd om de schaal. Toen was de landskampioen veel te sterk voor bekerwinnaar FC Groningen. Dankzij twee treffers van Luuk de Jong en eentje van Adam Maher werd het uiteindelijk 0-3 voor de Eindhovenaren.

2014: PEC Zwolle - Ajax 1-0

In 2014 was het bekerwinnaar PEC Zwolle dat landskampioen Ajax versloeg in de strijd om de Supercup. Stef Nijland maakte in de ArenA het enige doelpunt van de wedstrijd en bezorgde Zwolle op die manier de eerste Johan Cruijff Schaal uit de clubhistorie.

2013: AZ - Ajax 2-3

Bekerwinnaar AZ leek in 2013 de Johan Cruijff Schaal voor de tweede keer te gaan winnen, maar de Alkmaarders gaven in de ArenA een 2-0 voorsprong weg. Johann Berg Gudmundsson en Aron Johansson moesten toezien hoe een eigen doelpunt van Jeffrey Gouweleeuw en een treffer van Kolbeinn Sigthorsson er voor zorgden dat er moest worden verlengd. In die verlenging kopte Siem de Jong uiteindelijk de winnende treffer binnen voor Ajax.

2012: PSV - Ajax 4-2

Een jaar eerder verloor Ajax de strijd om de Supercup. PSV won met 4-2 in Amsterdam. Dankzij treffers van Ola Toivonen en Jeremain Lens stond het al heel snel 2-0 voor de Eindhovenaren. Ajax kwam uiteindelijk twee keer terug in de wedstrijd via Toby Alderweireld en een eigen doelpunt van Marcelo, maar treffers van Lens en Georginio Wijnaldum zorgden voor een 4-2 eindstand.

2011: FC Twente - Ajax 2-1

In 2011 stond FC Twente - Ajax voor het tweede jaar op rij als duel op de agenda om de Johan Cruijff Schaal. Op de plek waar Twente een paar maanden eerder het tweede landskampioenschap weggaf aan Ajax wist het nu wel te winnen. Namens Twente waren Marc Janko en Bryan Ruiz trefzeker. Toby Alderweireld scoorde voor Ajax.

2010: Ajax - FC Twente 0-1

De laatste wedstrijd uit dit rijtje is dus ook die tussen Ajax en FC Twente. In 2010 won Twente de schaal dankzij een vroege treffer van Luuk de Jong. Ajax kon zich niet meer herstellen van de vroege tegentreffer en zag FC Twente er zodoende met de winst vandoor gaan.