Hoe worden de Europese tickets verdeeld in de Eredivisie?

Nu er nog vijf speelrondes op de Eredivsie-agenda staan, kan het aftellen richting het einde van de competitie echt gaan beginnen. De beslissingen zullen, bijvoorbeeld in de strijd om de Europese tickets, snel gaan vallen. Hoe worden die Europese tickets bij het sluiten van de markt verdeeld?

Hoeveel Europese tickets heeft Nederland?

Nederland beschikt over twee ticktets voor de Champions League. De kampioen zal zich direct plaatsen voor de groepsfase van het miljoenenbal, de nummer twee zal zich plaatsen voor de derde voorronde van het toernooi. Om tot de groepsfase te komen zal de nummer twee van de eredivisie daarom twee clubs moeten uitschakelen.

Minimaal één Nederlandse ploeg zal sowieso actief zijn in de Europa League. Normaal gesproken is dat de bekerwinnaar, maarPSV dit jaar de strijd om de Dennenappel heeft gewonnen, gaat dat ticket bij de huidige stand naar de nummer drie. Dat is op dit moment nog Feyenoord, dat wordt achtervolgt door FC Twente en AZ. Instromen zal de club doen in de laatste voorronde van het toernooi.

Het oorspronkelijke Conference League-ticket van de nummer drie zal daarom doorschuiven naar de nummer vier, die zo geen play-offs hoeft te spelen. Voor de nummer vier wacht een plek in de derde voorronde van de Conference League.

De nummers vijf tot en met acht zullen met elkaar uitmaken wie er met het laatste Europese ticket aan de haal gaat. Ze zullen strijden om een plekje in de tweede voorronde van de Conference League. De winnaar van de play-offs zal de langste route tot de groepsfase af moeten leggen. Om het hoofdtoernooi te bereiken zullen drie clubs verslagen moeten worden.

Verdeling Europese tickets

Nummer 1: Groepsfase Champions League

Nummer 2: Derde voorronde Champions League

Nummer 3: Laatste voorronde Europa League

Nummer 4: Derde voorronde Conference League

Winnaar play-offs (tussen nummers 5 t/m 8): Tweede voorronde Conference League