De Jong over Oranje-besluit: "Heb me altijd weggecijferd en dat blijf ik doen"

Het is nog altijd geen definitieve beslissing en niemand weet waar hij of zij rekening mee moeten houden; gaat Luuk de Jong nu wél of niet mee naar het EK? De spits van PSV kondigde in een eerder stadium aan dat hij stopte als Oranje-international, maar zette daarna een aantal keren de deur op een kier.

Het Nederlands elftal is al een aantal keren door veel blessureleed geconfronteerd met het gemis van de 33-jarige kopper, maar desondanks denkt hij er niet aan om zijn 'Oranje-stop' op te heffen. "Voetballen in het Nederlands elftal is een enorme eer, is het altijd geweest, maar er wordt toch ook elke keer fysiek veel van je gevraagd met trainingen, reizen en wedstrijden", begint hij in gesprek met Voetbal International.

Dat heeft niet te maken met onwil, maar vooral met het overvolle speelschema van de voetballers en gezien de leeftijd van De Jong denkt hij dat het verstandig is om keuzes te maken. "Ik word ouder en ik begin ook pijntjes te krijgen als ik zo veel duels speel. Je ziet in het topvoetbal steeds meer jongens afhaken met blessures. Zij hebben geen moment rust meer. Dat wil ik voorkomen."

Luuk de Jong niet mee naar het EK

Daarnaast heeft ook zijn gezin meegespeeld in het definitieve besluit, want hij wil bij voorkeur alles zien van de ontwikkeling van zijn kinderen. "Om in deze periode van mijn leven, en die van hen, er voor ze te zijn en het allemaal heel bewust mee te maken. Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik later oud ben en denk: Ik weet daar niets van. Waar ben ik geweest? Ik heb dat gemist allemaal. Dat wil ik absoluut niet."

"Neem een WK of EK, dan ben je toch ook een maand weg van je familie. En het scheelt dan ook of je eerste spits bent of niet", maakt De Jong heel duidelijk. Ik heb me altijd weggecijferd voor een team, dat zal ik ook blijven doen, maar nu ben ik, als de momenten het toestaan, liever bij mijn dierbaren." Het EK van 2024 wordt in Duitsland gespeeld en begint op 14 juni.