Van Loen over Rotterdamse Derby: 'Sparta maakt het ze altijd moeilijk'

De Rotterdamse derby Sparta-Feyenoord staat voor de deur en zoals altijd belooft het een zenuwslopende wedstrijd te worden. John van Loen (59) kijkt uit naar het duel en weet hoe onvoorspelbaar deze wedstrijden kunnen zijn, zo geeft hij aan in gesprek met Voetbalflitsen.

"Dat zijn altijd leuke wedstrijden, of 'ie nu in De Kuip of op Het Kasteel is," begint Van Loen. "Het zit altijd vol, en Sparta doet het naar behoren. Wat je dan te verwachten krijgt, dat weet je nooit." De oud-spits van Feyenoord benadrukt dat het vooral aan Sparta ligt hoe de wedstrijd zich ontwikkelt. "Gaan ze hoog drukgeven, of juist niet? Gaan ze een bepaalde zone opvangen, waar Feyenoord kwetsbaar zou zijn? Dat weet je niet. Maar Sparta maakt het Feyenoord altijd moeilijk. Zeker op Het Kasteel."

Mooiste herinnering aan de Rotterdamse derby

Als Van Loen terugdenkt aan zijn tijd bij Feyenoord, heeft hij warme herinneringen aan de wedstrijden tegen Sparta. "Ik heb volgens mij nooit verloren van Sparta, met Feyenoord. Het waren altijd wedstrijden die echt leuk waren. Tien minuutjes rijden en dan ben je er." Zelf speelde de oud-spits de Rotterdamse Derby van 1993/94 en won deze met 3-4.

'Het mooiste moment van toen ik bij Feyenoord speelde'

Als het gaat om zijn tijd bij Feyenoord, is er één moment dat voor Van Loen met kop en schouders boven de rest uitsteekt. "Ik ben kampioen geworden met Feyenoord en heb de beker gewonnen, toen ik de winnende scoorde tegen NEC." Van Loen maakte als invaller in de 81e minuut de 2-0, waarna Feyenoord uiteindelijk met 2-1 won. "Maar kampioen worden is natuurlijk wel het mooiste dat er is."

Het kampioenschap en de viering op de Coolsingel zijn voor Van Loen onvergetelijk. "Toen stonden er misschien wel tachtigduizend mensen. Dat is echt het mooiste moment van toen ik bij Feyenoord speelde." Met Feyenoord won Van Loen uiteindelijk twee keer de KNVB Beker en één landstitel.

Favoriete Feyenoord-elftal Van Loen

Op de vraag wat zijn favoriete Feyenoord-elftal aller tijden is, hoeft Van Loen niet lang na te denken. "Die is simpel te geven; het kampioensjaar van 1992/93." Van Loen speelde toen samen met onder anderen Ed de Goey, John Metgod, John de Wolf, Henk Fraser, Peter Bosz, Orlando Trustfull, Regi Blinker, Gaston Taument en József Kiprich.

Het succes van dat team, dat de club naar de landstitel bracht, blijft voor Van Loen een onmiskenbaar hoogtepunt in zijn carrière, waarin hij tussen 1993 en 1996 voor Feyenoord uitkwam.

Aan de Rotterdamse Derby hangt altijd veel emotie. Deze spelers speelden zelfs voor zowel Feyenoord als Sparta.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers