Opinie van de Week: Feyenoord spot met al die speculaties over ridicule koopsommen voor Ajacieden

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Vooropgesteld: geen voetballer ter wereld vertegenwoordigt een waarde van 75 miljoen. Met alle respect, zeker ook Frenkie de Jong niet. Zulke bedragen accentueren slechts de heersende waanzin op de transfermarkt. Twee huwelijksportretten van Rembrandt moesten 160 miljoen opbrengen, maar een dergelijk kapitaal gaat eeuwen mee. Hoe lang duurt dan wel de carrière van een begenadigd talent op de velden?

De gekte op deze aardbol heeft al lang het voetbal besmet en verziekt. In het handelshuis van Ajax circuleren de meest bizarre speculaties over het vele geld dat naast De Jong straks ook Matthijs de Ligt, André Onana, Hakim Ziyech en wie weet David Neres en Donny van de Beek in de Amsterdamse schatkist zullen storten. Een vermogen ergens tussen de 200 en 300 miljoen, aldus de schattingen.

Feyenoord drijft spot met lachwekkende transfersommen Ajacieden

Voor zover nodig heeft de memorabele Klassieker de spot gedreven met deze ontwikkeling. Het falen van alle Ajacieden in de Kuip relativeerde hopelijk al die dromen over voor hoeveel in de zomer de begeerde paradepaardjes zullen emigreren naar de grote competities. Feyenoord vernederde de aartsrivaal op uiterst pijnlijke wijze en attendeerde de dure jongens uit de hoofdstad dat er voor succes meer komt kijken dan aanleg en de focus op balbezit.

Vooraf was er al de waarschuwing dat Ajax blijkbaar slecht de winterstop heeft verwerkt. Vier doelpunten thuis tegen Heerenveen, de helft van het totaal in de eerste helft van het seizoen. En daarna de gulle traktatie van Feyenoord met een historisch hoge overwinning van 6-2. Met tien treffers blameerde Ajax zich niet alleen dramatisch qua organisatie in de verdediging, maar sterker nog als zo zeer geprezen collectief.

Lag het wel aan Kostas Lamprou?

Tegen de Friezen schoof een ieder wat kortzichtig de schuld af op de te kleine doelman Kostas Lamprou, maar in de Kuip imponeerde Onana al evenmin. Net zo min als De Jong, verzekerd van de overgang naar zijn favoriete Barcelona. Hij leek voor rust enigszins opgefokt en reageerde zich tamelijk regelmatig af op arbiter Danny Makkelie. In die eerste helft beroerde hij 21 maal de bal, waarvan maar tien keer in voorwaartse richting. Na de onderbreking was hij duidelijk actiever: 33 maal aan de bal, 23 keer met een vervolg in de diepte. Doch nimmer een splijtende pass of enig hoogstandje.

Gelijk aan een week terug oogde zijn spel anoniem, een tikje plichtmatig en verre van dominant. Als mede-controleur op het middenveld mocht ook hij zich liefst vier van de zes doelpunten aantrekken. Jens Toornstra, weer eens opgesteld als km-vreter, overschaduwde de Ajacied van minimaal 75 miljoen in diens zone continu met zijn loopvermogen, vechtlust, beleving en passie. Ter herinnering: voor 3,5 miljoen wipte hij in 2014 van FC Utrecht over naar Rotterdam.

Feyenoord deklasseerde Ajax

Samen met de nog immer briljante technicus Robin van Persie en zijn kompaan Steven Berghuis maakte vooral Toornstra het verschil in deze bewogen en beladen happening. Hij scoorde de 1-1 en verzorgde de assists bij de 2-1 van Berghuis, de 3-2 van Van Persie en de 5-2 van Tonny Vilhena. Na dat weifelende eerste kwartier deklasseerde heel Feyenoord de onherkenbare opponent als in vervlogen tijden.

Het Legioen kreeg niet genoeg van de langdurige demonstratie en vergat voor even de treurnis over de reeks van wanvertoningen in deze competitie. De triomf op PSV verbleekte bij de ongekende suprematie en overheersing op een kille, regenachtige zondag vroeg in 2019. Maar waarom nu wel ineens dat collectieve uitblinken na de ergernis een week eerder in Zwolle tegen PEC? En wat mogen de supporters komende zondag verwachten van het duel bij Excelsior?

Het zijn de soms niet te verklaren en te voorspellen grillen en nukken van het voetbal. Giovanni van Bronckhorst stapt na vier seizoenen op als trainer van Feyenoord. Fungeerde dat om welke redenen ook als doping op het team? En De Jong volgt het spoor van vele landgenoten naar Barcelona. Zal hij daar slagen of net als onder meer Ibrahim Afellay langzaam in de vergetelheid verdwalen…?

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Feyenoord - Ajax: Doelpunten, video beelden en samenvatting #FEYAJA’

Wat vindt Lasse Schöne ervan dat de kaartverkoop voor De Klassieker start op 6-2?

Frank de Boer noemt drie oorzaken voor oorwassing Ajax in De Klassieker

Ajax-fans spreken schande van besluit om uitsupporters te weren bij De Klassieker

Toeval, of...? Feyenoord laat kaartverkoop bekerduel met Ajax starten op '6-2'

LOL! Werder Bremen-keeper heeft 'leuke verrassing' voor Davy Klaassen na De Klassieker

André Onana zegt sorry tegen Ajax-fans na blamage in De Klassieker

Feyenoord-fan woont in Amsterdam en pest Ajax-fans na 6-2 zege in Klassieker

Flinke domper: Feyenoord-sterkhouder houdt zware blessure over aan Klassieker, maanden out..

'Ontevreden Ajacied doet tijdens anderhalf uur durend onderhoud zijn beklag bij Erik ten Hag'