Europees voetbal: Hoe zit het met de derde plaats bij bekerfinale PSV-Ajax?

In de finale om de KNVB Beker treffen Ajax en PSV elkaar. De twee ploegen zijn beide nog altijd in de race om de dubbel te pakken. Zo staat PSV na 25 speelrondes op twee punten achter koploper Ajax. Normaal gesproken krijgt de winnaar van de beker het ticket voor de laatste voorronde van de Europa League, maar hoe zit het met de derde plaats als Ajax en PSV aan het eind van het seizoen de top 2 vormen?

Nederland heeft in het seizoen 2022/23 recht op vijf tickets voor Europees voetbal. Zo krijgt de landskampioen een ticket voor de groepsfase van de Champions League, waar de nummer twee zich plaatst voor de derde voorronde van de CL. De nummer drie mag naar de derde voorronde van de Conference League, waar de winnaar van de play-offs zich plaatst voor de tweede voorronde van de Conference League. De bekerwinnaar heeft dus recht op de laatste voorronde voor de EL. 

Scenario bekerwinst en top 2 Ajax/PSV

Wint Ajax of PSV de KNVB Beker en vormt het samen de top twee in de Eredivisie? Dan schuift het Europese ticket voor de bekerwinnaar door naar de ploeg die derde eindigt. Voor de nummer vier aan het einde van de competitie geldt dan dat het geen play-offs hoeft te spelen en naar de voorronde van de Conference League gaat. De play-offs om Europees voetbal in de Eredivisie schuiven dan door naar plek vijf tot en met acht.

Feyenoord-doelman vertrekt