Blijf Ajax ongeslagen tegen Turkse grootmacht Besiktas?

Ajax kent een iconische reeks van wedstrijden tegen het Turkse Besiktas. In de groepsfase van de Europa League 2024/25 treffen de twee topclubs elkaar weer in Amsterdam. Voetbalflitsen neemt de balans op!

Ajax tegen Besiktas in 1966/67

De eerste keer dat beide ploegen elkaar troffen, was in het seizoen 1966/67 van de Europa Cup 1. Onder leiding van de legendarische Rinus Michels en met een jonge Johan Cruijff in de gelederen, won Ajax de thuiswedstrijd in Amsterdam met 2-0. Piet Keizer en Bennie Muller zorgden voor de treffers.

Het uitduel in Istanbul, gespeeld op 5 oktober 1966, werd een spannende wedstrijd, maar Ajax trok ook daar aan het langste eind met een 1-2 overwinning, waardoor de ploeg doorging naar de volgende ronde. Ook daar was Keizer weer trefzeker, net als 'Mister Ajax'-himself, Sjaak Swart.

Ajax tegen Besiktas in 1993/94

Ruim 25 jaar later stonden de twee clubs opnieuw tegenover elkaar, ditmaal in de Europa Cup 2 van het seizoen 1993/94. Besiktas begon sterk en kwam op voorsprong in de uitwedstrijd in Amsterdam, maar Ajax wist terug te komen en won uiteindelijk met 2-1, met dank aan de trefzekere Frank Rijkaard en Ronald de Boer. In de returnwedstrijd in Turkije toonde Ajax opnieuw zijn klasse en won overtuigend met 0-4, met een hattrick van Jari Litmanen en een doelpunt van Stefan Petterson.

Ajax tegen Besiktas in 2021/22

De meest recente ontmoetingen tussen Ajax en Besiktas vonden plaats in de groepsfase van de Champions League 2021/22. Ajax, dat toen onder leiding stond van Erik ten Hag, was in topvorm en domineerde beide wedstrijden. In de Johan Cruijff ArenA werd het 2-0, mede dankzij een goal van Steven Berghuis en Sébastien Haller. In Istanbul had Besiktas het thuispubliek achter zich en kwam zelfs op voorsprong. Maar Ajax vocht zich terug en won met 1-2, waarbij opnieuw Haller met twee doelpunten wederom een cruciale rol speelde.

Welkomstbonus Ajax vs. Besiktas: Ajax wint x15

Wint Ajax weer van Besiktas? Bij ComeOn! ontvangen nieuwe klanten een welkomstbonus bij storting van minimaal €10,- en winst van de Amsterdammers op de Turken.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers