Van der Vaart is er klaar mee: "Ik wil hun niet meer analyseren"

Ajax boekte zondagmiddag een zwaarbevochten zege op bezoek bij Go Ahead Eagles, maar Rafael van der Vaart is nog altijd ontevreden over de manier waarop. De analist van Studio Voetbal kraakte zondagavond harde noten en doet een opmerkelijke uitspraak.

Daarnaast wil hij ook nog zijn gram halen, nadat hij publiekelijk werd uitgelachen toen hij de Amsterdamse ploeg als degradatiekandidaat weg had gezet op nationale televisie. "Het is echt verschrikkelijk. Ik wil Ajax eigenlijk niet eens meer analyseren. Ik word uitgelachen als ik Ajax vergelijk met Excelsior, maar ze winnen alleen doordat ze drie of vier goede spelers hebben. De rest is gewoon middelmaat", begint de 109-voudig Oranje-international.

Er zijn maar drie namen met een voldoende en dat zijn Steven Berghuis, Brian Brobbey en Steven Bergwijn. De andere namen, vooral de miljoenenaankopen van afgelopen zomer, krijgen de wind van voren. "Ik vind het zó verschrikkelijk slecht, het is niet om aan te zien. De keeper was tegen Go Ahead Eagles de beste man, maar verder ging er heel veel fout. Het loopt van geen kant bij Ajax. Er is voor 117 miljoen euro uitgegeven, maar de nieuwe spelers zijn van het niveau-Excelsior."

Van der Vaart kritisch op Ajax-beleid

Jorrel Hato, bewierookt door veel kenners en analisten, is volgens Van der Vaart ook een pijnpunt. Niet door zijn voetballende kwaliteiten, op uitzondering van deze wedstrijd na, maar ook de manier waarop de club hem naar voren heeft geschoven, is tegen het zere been van hem. "Iedereen is positief over hem, maar ook Hato was heel erg matig. Hato is het grootste talent en draagt soms de aanvoerdersband, wat ik belachelijk vind. Dat zegt eigenlijk alles over Ajax. Het is treurig dat een zeventienjarige de leider moet zijn van de Ajax-defensie. Dat kan helemaal niet."