Alles over Sturm Graz; de tweede tegenstander van Feyenoord in Europa

Komende donderdag staat voor Feyenoord het treffen met Sturm Graz op het programma. De Oostenrijkers wisten het eerste groepsduel van deze Europa League-campagne te winnen, terwijl Arne Slot en zijn mannen onderuit gingen. Al in een vroeg stadium staat er daarom al veel op het spel in De Kuip. Wat kunnen we verwachten van de uitploeg?

Waar Slot voor wat betreft zijn basiself nog duidelijk zoekende is, zal Sturm Graz-trainer Christian Ilzer wellicht al een beter beeld van zijn selectie hebben. De Oostenrijkse competitie is twee weken eerder begonnen en daarnaast heeft de ploeg al twee bekerwedstrijden achter de rug. Ook kwamen Die Schwoazn in actie in de voorrondes van de Champions League. Hoewel het tweeluik met Dinamo Kiev verloren ging, zal het in het kader van onderlinge chemie wellicht toch een positief effect hebben gehad. 

Minder tumult in de window

Het feit dat Sturm Graz een stuk bescheidenere transferperiode kende dan Feyenoord, zal wat betreft de chemie ook hebben geholpen. Waar Slot een karrevracht aan spelers zag vertrekken en er vervolgens ook heel veel mocht verwelkomen, deed de tegenstander van donderdagavond het wat rustiger aan. Wel werd bijvoorbeeld Emanuel Emegha aangetrokken. De voormalig Spartaan, die in het eerste groepsduel trefzeker was, is voor de Nederlandse voetbalfan ook meteen de bekendste naam uit de selectie. Ook zullen sommigen die van Dominik Oroz (Vitesse-huurling, red.) en William Böving herkennen. Laatstgenoemde maakte PSV het afgelopen seizoen erg lastig toen hij nog in dienst van FC Kopenhagen speelde.

Waar het begin in de Europa League voor Sturm Graz vlekkeloos was, er werd met 1-0 gewonnen van FC Midtjylland, kan dat niet gezegd worden over de eerste competitieperiode in eigen land. Door de derde plaats zal er niet gesproken worden van een valse start, maar van gelijke spelen tegen SV Ried en TSV Hartberg zullen de fans uit Graz niet blij zijn geworden. Daarnaast werd er al verloren van de voormalig club van Gernot Trauner (LASK Linz, red.) en kon na het duel met Wolfsbeger AC, een club waar Feyenoord minder goede herinneringen aan bewaart, ook niet de volle buit worden bijgeschreven.

Aandachtspunten

Toch won de ploeg in de competitie vaker dan het verloor. Een van de overwinningen boekte Ilzer en zijn mannen tegen het normaal oppermachtige Red Bull Salzburg. Daarnaast is de bewegelijke voorhoede iets waar Feyenoord voor moet waken. In het eerste groepsduel startte de tegenstander van donderdagavond in een verkapte 4-4-2, waarin Böving en Emegha als twee voorsten waren opgesteld. Van laatstgenoemde zal Slot vanuit zijn tijd in Nederland weten dat hij over behoorlijk veel snelheid beschikt. Böving heeft een goede techniek en lijkt beweeglijk genoeg om het het centrum van de Rotterdammers lastig te kunnen maken. Of dat hem ook gaat lukken, zullen we donderdag vanaf 18:45 gaan zien.