Thomas Ouwejan over AZ-vrienden in Oranje en het talent van Arne Slot

Thomas Ouwejan speelde samen met diverse grote talenten bij AZ die het Nederlands elftal wisten te halen. Zelf kwam hij tot optredens in Jong Oranje en blikt in gesprek met Voetbalflitsen terug op zijn tijd in Alkmaar en onder Arne Slot.

Ouwejan ziet Koopmeiners en Reijnders schitteren in Oranje

In het Nederlands elftal maken oud-ploeggenoten Tijjani Reijnders en jeugdvriend Teun Koopmeiners furore. "Ik heb altijd samen gespeeld met Koopmeiners. Het is mooi om te zien dat hij het nu zo goed doet. Tijjani speelde toen eigenlijk niet veel. Pas toen ik wegging, begon hij bij AZ te spelen", blikt Ouwejan terug. "Maar de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt, is echt niet normaal. Het is ongelooflijk om te zien en hij is ook een hele leuke jongen. Dat gun je hem echt van harte. Hoe goed hij het nu doet, dat is echt genieten."

In zijn laatste seizoen bij AZ speelde Ouwejan ook nog samen met Guus Til, die weer terug is bij Oranje. "Guus sprak ik nog bij PSV laatst en we hebben nog regelmatig contact. Dat is altijd leuk."

(Tekst gaat verder onder video)

Ouwejan zag het trainerstalent van Slot: 'Al vrij snel duidelijk'

Bij AZ maakte hij ook Arne Slot van dichtbij mee. De oefenmeester vertrok in 2020 uit Alkmaar, na gesprekken met Feyenoord. Ouwejan zag het trainerstalent van Slot, nu trainer van Liverpool, overduidelijk. "Ja, dat zagen we wel vrij snel. Hij dacht echt over alles in detail na en had uiteindelijk ook een goed idee erachter. Dat werd al vrij snel duidelijk", meent de verdediger, die negentien wedstrijden onder Slot speelde.

Zelf bewandelde Ouwejan zijn eigen pad, eentje die hem niet in het Nederland elftal bracht. "Toen wel gespeeld bij Jong Oranje. Dat waren wel leuke wedstrijden", kijkt hij nu op terug. Ouwejan kwam tot 12 jeugdinterlands en speelde onder meer met internationals als Denzel Dumfries, Steven Bergwijn, Justin Kluivert en Frenkie de Jong. "We hadden wel een goed team. Maar goed, dan ligt het er echt aan hoe je carrière gaat, denk ik. Ik heb toen een jaar in Italië gespeeld en daarna naar de Tweede Bundesliga. Ja, dan ben je gewoon niet in beeld natuurlijk."

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Thomas Ouwejan met Frenkie de Jong en Oussama Idrissi in Jong Oranje

Ouwejan doet voorspelling voor Duitsland-Nederland

In de Nations League staan Nederland en Duitsland, de twee landen waar Ouwejan zijn meeste wedstrijden heeft gespeeld, tegenover elkaar. Ouwejan verwacht dat het een spannende wedstrijd wordt; "met veel actie van beide kanten", klink het. "Nederland heeft de laatste tijd erg goed gespeeld, dus ik hoop dat ze dat niveau tegen Duitsland kunnen vasthouden. Mijn voorspelling? Ik denk dat het 2-1 voor Nederland wordt."

In deel één van dit interview sprak Thomas Ouwejan zich uit over Kees van Wonderen bij Schalke 04: 'Mooi om te zien'.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers