KNVB-directeur over clubvoorkeur en de VAR: "Heb nog nooit een club voorgetrokken"

KNVB-directeur Gijs de Jong steekt zijn clubvoorkeur niet onder stoelen of banken. En dat is niet Feyenoord, van wie hij twee jaar terug zei hen de titel te gunnen. De Jong is nog altijd verbaasd over alle ophef. "Ik vind het flauwekul dat ik mijn mening niet zou mogen geven", zegt hij tegen het Financieele Dagblad.

"Ik werk bijna zestien jaar bij de KNVB en heb nog nooit een club voorgetrokken", vervolgt De Jong. Hij zei ook dat hij als geboren Astenaar meer heeft met PSV dan met Ajax en Feyenoord. De KNVB-directeur vindt dat er ook met deze uitspraak niet veel mis is. "Ik ben geboren en getogen onder de rook van Eindhoven, waar 70 procent van de bewoners zich PSV'er voelt. Ik ben met die club opgegroeid, net als Amsterdammers met Ajax en Rotterdammers met Feyenoord."

"Er is een nieuw soort wedstrijdromantiek"
In Zeist was De Jong verantwoordelijk voor het introduceren van de VAR. De kritiek op de innovatie vindt hij onzin. "Er is een nieuw soort wedstrijdromantiek met uitgestelde juichexplosie. Even ademhalen en afwachten wanneer de scheidsrechter naar zijn oortje grijpt. En dan opluchting en dubbel plezier, of balen natuurlijk", zegt de KNVB-directeur. "Bovendien is het anno 2019 echt niet meer te verkopen dat iedereen alle beelden van spelsituaties tot zijn beschikking heeft behalve de arbitrage."