Johan Derksen neemt het op voor Peter Bosz

Johan Derksen heeft in Vandaag Inside fel gereageerd op de kritiek die Peter Bosz heeft ontvangen na zijn uitspraken over scheidsrechter Danny Makkelie. Bosz, de trainer van PSV, uitte na de wedstrijd PSV-Sparta zijn onvrede en zei dat hij Makkelie "helemaal niks vond". Dit leverde hem een voorwaardelijke schorsing van één duel op, iets waar Derksen duidelijk geen begrip voor heeft.

"Die hele dorpsrel rond Bosz... Iedereen wordt monddood gemaakt," begint Derksen zijn betoog. "Voetbal is emotie, maar dat wordt er tegenwoordig compleet uitgehaald. Bosz mag toch best een keer boos worden op een scheidsrechter? Zo'n arbiter is toch niet onaantastbaar? Laat die man gewoon zijn frustratie uiten."

Bosz geen ordinaire trainer

Volgens Johan Derksen is het opmerkelijk dat er zo'n heisa is ontstaan rondom de uitbarsting van Bosz. Hij ziet de PSV-trainer niet als iemand die zich vaak misdraagt langs de lijn. "Bosz is niet een vervelende, ordinaire man langs de kant. Hij is één keer boos geworden, en veertien dagen lang is het nieuws. Dat is toch belachelijk? En dan heb je ook nog Marcel Brands, die directeur van PSV, die ik echt een glibber vind. Hij doet alsof hij het allemaal heel erg vindt, maar voor de bühne zegt hij: 'Dat pikken we bij PSV niet'. Maar vervolgens vraagt men aan Bosz of hij erop is aangesproken door de club en zegt hij: 'Niemand heeft wat tegen mij gezegd'."

Emoties in het voetbal

Het was voor Bosz allemaal begonnen bij een situatie waarin hij vond dat PSV een penalty had moeten krijgen. Makkelie besliste anders, en hoewel Derksen toegeeft dat de scheidsrechter waarschijnlijk een juiste beslissing nam, vindt hij dat de reactie van Bosz begrijpelijk is. "Kijk, misschien had Makkelie gelijk, maar dat is niet het punt. Van mij mag een trainer best een keer boos worden. Die gasten zijn dag en nacht bezig met hun elftal. Dat is hun leven. Natuurlijk reageren ze emotioneel als er iets misgaat."

Waarom is er zoveel ophef over de reactie van Bosz?

  • De kritiek van Bosz op Danny Makkelie was een emotionele reactie na een wedstrijd, iets wat in de hitte van het moment kan gebeuren.

  • Bosz staat bekend als een rustige trainer, wat het extra opvallend maakt dat deze ene uitbarsting zoveel media-aandacht krijgt.

  • Johan Derksen vindt dat er te veel nadruk ligt op het in toom houden van emoties in het voetbal, terwijl juist die emoties het spel aantrekkelijk maken.

Is er sprake van dubbele standaarden in het voetbal?

Volgens Derksen zijn er duidelijke dubbele standaarden in de manier waarop coaches worden aangepakt voor hun gedrag. "Er zijn trainers die veel vaker over de schreef gaan, maar daar hoor je dan veel minder over," concludeert hij. "Het lijkt wel alsof sommige mensen gewoon een doelwit zijn als ze één keer wat zeggen. Peter Bosz wordt nu aangepakt voor iets wat totaal niet grof of respectloos was. Het was gewoon een emotionele uitbarsting, zoals die in elke sport voorkomt."

Programma PSV

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers