Van Basten over Nederlandse speelstijl: "Hebben geen overlevingsinstinct"

Marco Van Basten heeft in een uitzending van Rondo zijn zorgen uitgesproken over de verdedigende kwaliteiten van Nederlandse ploegen. Hij ziet dat de topploegen van eigen bodem op dat gebied nog een hoop winst kunnen boeken.

In de talkshow van Ziggo Sport begint San Marco over net Nederlandse mankement. "Je moet zeker naar voren blijven gaan, maar een 1-0 moet je toch altijd kunnen verdedigen", begint Van Basten aan tafel bij Rondo van Ziggo Sport. "Wij zijn daar echt dramatisch in, in Nederland. Dat geldt voor Ajax, PSV, Feyenoord en alle clubs eigenlijk. Als je die Portugese ploegen ziet, staan die nu boven Nederland. Dat komt alleen maar doordat het in Nederland altijd fout gaat, omdat we hier geen overlevingsinstinct hebben."

"Er is totaal niemand die de leiding kan nemen hier in een defensie. Je hebt er altijd één of twee in een team nodig die dat geluid geven. Die coachen waar je naartoe moet. Blijven, terug, druk zetten, dat soort dingen. Natuurlijk mag je wel naar voren, maar wel als je op tijd terug bent", besluit Van Basten.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers