Voorbeschouwing Nederland - Ierland: Alles wat je moet weten!

Het is weer tijd voor interlandvoetbal! Nederland speelt eerst op zaterdag thuis tegen Ierland en drie dagen later tegen Gibraltar. Als het goed is, gaat die laatste wedstrijd nergens meer om, want een goed resultaat tegen de Ieren is voldoende. Alles wat je moet weten over dat duel!

Huidige stand groep B

Nederland deed in de vorige interlandperiode goede zaken in de strijd om kwalificatie voor het EK van 2024 door met 0-1 te winnen van Griekenland. Daardoor veroverde het Nederlands Elftal plek twee weer terug in groep B met evenveel punten (twaalf) als nummer drie Griekenland (dat een wedstrijd meer heeft gespeeld). Frankrijk staat met achttien punten uit zes duels stijf bovenaan en is onbereikbaar voor Oranje. Voor Ierland (zes punten) en Gibraltar (nul punten) geldt dat voor beide landen het EK al onbereikbaar is. 

Wat staat er op het spel?

Nederland kan met een overwinning tegen Ierland verzekerd zijn van plaatsing voor het EK van volgend jaar in Duitsland. Ook als er tegen de Ieren niet gewonnen wordt heeft het Nederlands elftal nog een kans tegen Gibraltar. Bovendien speelt Griekenland nog maar één wedstrijd en dat is tegen Frankrijk in Parijs. Dus de kans dat Ronald Koeman zich kwalificeert met zijn spelers voor het EK is heel groot.

De laatste vijf wedstrijden tussen Nederland en Ierland

1 september 2001: Ierland - Nederland 1-0
5 juni 2004: Nederland - Ierland 0-1
16 augustus 2006: Ierland - Nederland 0-4
27 mei 2016: Ierland - Nederland 1-1
10 september 2023: Ierland – Nederland 1-2

In totaal wist Nederland twaalf van de 23 wedstrijden te winnen. Ierland trok zeven keer aan het langste eind en er werd vier keer gelijkgespeeld. 

Samenvatting van de vorige wedstrijd tegen Ierland die met 1-2 gewonnen werd:

Datum en speelveld
Nederland speelt op 18 november (zaterdag) in eigen land tegen Ierland. De wedstrijd wordt gespeeld in de Johan Cruijff ArenA en er wordt afgetrapt om 20:45 uur. De wedstrijd wordt uitgezonden op NPO 1. 

Nederlandse selectie

Nederland mist een paar belangrijke spelers tegen Ierland. Zo ontbreken Memphis Depay, Frenkie de Jong, Noa Lang en Matthijs de Ligt door een blessure in de selectie van Ronald Koeman. Ook Steven Bergwijn en Brian Brobbey haakten nog af. Toulouse-spits Thijs Dallinga maakt net zoals Jorrel Hato zijn debuut in de selectie van Nederland.

Dit is de volledige selectie van Nederland:

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford), Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion)

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona FC), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax), Stefan de Vrij (Inter)

Middenvelders: Teun Koopmeiners (Atalanta), Tijjani Reijnders (AC Milan), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer (Feyenoord)

Aanvallers: Thijs Dallinga (Toulouse), Cody Gakpo (Liverpool), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Xavi Simons (RB Leipzig), Calvin Stengs (Feyenoord), Wout Weghorst (TSG Hoffenheim)

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers