Rondo-tafel kraakt Oranje: "Alsof er geen plan is, zit 50.000 man hè?!"

Marco van Basten, Rafael van der Vaart en Khalid Boulahrouz hebben zich maandagavond negatief uitgelaten over het Nederlands elftal. De oud-internationals vonden de ploeg van Ronald Koeman niet goed voetballen tegen Ierland en steken dat niet onder stoelen of banken tijdens het Ziggo-programma Rondo.

"Ze hebben gewonnen, maar het voetbal is niet leuk om naar te kijken", begint Van Basten het relaas. "Het is allemaal erg traag. Het tempo is gewoon laag. Er wordt geen initiatief genomen. Hier wordt afgespeeld en niets uitgespeeld. Je moet voorwaarts spelen, nu drukt het allemaal in elkaar. Voorhoedespelers moeten veel meer eisen en de achterhoede moet in eerste instantie voorwaarts kijken", zo zag Van Basten de openingstreffer van Oranje ontstaan.

'Er zit 50.000 man hè?'

Van der Vaart vindt dat Oranje sterker moet spelen, zeker wanneer het in eigen huis speelt. "Je scoort een ideale goal en dan denk je toch: Je gaat erop en erover. Ierland was zo'n slecht elftal. Er zit 50.000 man hè? Dan ben je het toch ook verplicht.", zegt hij.

Boulahrouz ziet vooral een gebrek aan visie en spelplan bij de mannen van Ronald Koeman. "Het lijkt als of er geen plan is", zegt de oud-verdediger, die daarmee onder meer doelt op de manier van opbouwen van Oranje: "De keeper legt de bal neer en dan is het wachten wat de tegenstander gaat doen."