Waarom de Champions League-finale belangrijk is voor Ajax

Ondanks dat Ajax totaal geen rol speelt tijdens de Champions League-finale van dit jaar, zullen de Amsterdammers toch de finale scherp in de gaten houden. Bij winst van Real Madrid zijn de Amsterdammers namelijk zeker van een plek in Pot 1 bij de loting voor de groepsfase van de Champions League voor volgend seizoen.

In Pot 1 vinden we bijvoorbeeld Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt, maar ook de uiteindelijke Champions League-winnaar. Real Madrid of Liverpool. Real won de Spaanse landstitel en was daardoor al verzekerd van Pot 1. Liverpool werd geen kampioen van Engeland en zit dus op dit moment niet in Pot 1, omdat Manchester City die plek heeft. Als Liverpool de Champions League-finale wint komt het in Pot 1 terecht. Ajax gaat dan dus naar Pot 2.

Toch is het maar de vraag of je als Ajax zijnde blij moet zijn met Pot 1. Als de Amsterdammers in die pot komen ontlopen ze in ieder geval Eintracht Frankfurt, Manchester City, Real Madrid, AC Milan, Bayern München, Paris Saint-Germain en FC Porto. Pot 2 oogt misschien nog wel een stukje sterker, met Chelsea, Barcelona, Juventus, Atletico Madrid, Sevilla, RB Leipzig, Tottenham Hotspur en dus mogelijk Liverpool. 

PSV

Voor PSV, dat zich heeft geplaatst voor de voorronde van het miljardenbal, speelt de Potindeling geen rol. Zij komen bij het overleven van de voorrondes sowieso in Pot 4. Mogelijke tegenstanders van de Eindhovenaren in de derde voorronde, waarin ze instromen, zijn Sturm Graz, Union St. Gilloise, AS Monaco, FC Midtjylland, Fenerbahce en AEK Larnaca.