Voorbereiden op tweede seizoenshelft: Hier overwinteren de Nederlandse topclubs

De voetballers in de Eredivisie hebben de feestdagen lekker met hun families en vrienden kunnen vieren, maar daarna gaat de blik natuurlijk weer gewoon op de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Waar ‘overwinteren’ Ajax, Feyenoord en PSV eigenlijk precies?

Ajax steekt Atlantische Oceaan over

Ajax reist af naar de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op de titelrace met PSV. De Amsterdammers doen mee aan de Florida Cup. Ajax belegt van 5 januari tot 12 januari een trainingskamp in Orlando en de ploeg van Erik ten Hag speelt in de nacht van 10 op 11 januari (om 1:00 uur Nederlandse tijd) een wedstrijd tegen het Braziliaanse Flamengo. Op 12 januari (19:00 uur Nederlandse tijd) is Sao Paulo de tegenstander. Voor David Neres betekent dat een weerzien met zijn oude club; de Braziliaan verruilde in januari 2017 Sao Paulo voor Ajax.

Het is voor het eerst dat Ajax meedoet aan het Amerikaanse toernooi, waar ook het Eintracht Frankfurt van Jetro Willems, Jonathan De Guzman en Sébastien Haller aan meedoet. Alle wedstrijden worden live uitgezonden in meer dan 120 landen, waardoor de Florida Cup miljoenen kijkers trekt.

Ajax zet op 13 januari weer voet op Nederlandse bodem, waar de voorbereiding op het eerste duel na de winterstop weer verdergaat. De Amsterdammers hervatten de Eredivisie op 20 januari om 16:45 uur, met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Feyenoord ‘ouderwets’ naar Spanje

Feyenoord gaat net als de laatste jaren op trainingskamp in het Spaanse Marbella. De Rotterdammers bezochten de badplaats in het zuiden van het land sinds 2012 al zes keer. Feyenoord verblijft in Marbella van 8 tot en met 13 januari.

De bekerhouder heeft een zeer aansprekende tegenstander weten te strikken voor een oefenduel. Op vrijdag 11 januari treedt Feyenoord namelijk aan tegen Borussia Dortmund, de tegenstander van de Rotterdammers in de gewonnen UEFA Cup-finale van 2002. In de Kuip won Feyenoord dat legendarische duel met 3-2, dankzij onder meer twee goals van Pierre van Hooijdonk.

Van Bronckhorst is van plan om vooral besloten te trainen op het Marbella Football Center. Het merendeel van de oefensessies zal dus niet voor supporters, journalisten en andere belangstellenden toegankelijk zijn.

Feyenoord begint de tweede seizoenshelft in de Eredivisie met een uitduel: op zaterdag 19 januari is PEC Zwolle, met de nieuwe trainer Jaap Stam, de tegenstander. De aftrap is om 19:45 uur.

PSV naar WK 2022-organisator

PSV vertrekt iets eerder dan Ajax en Feyenoord naar het buitenland. De Eindhovenaren beleggen van 4 tot en met 12 januari een trainingskamp in Doha, de hoofdstad van Qatar.

Het elftal van Mark van Bommel werkt de trainingssessies af op het trainingscomplex Aspire Academy in Doha. Op 11 januari om 16:00 uur lokale tijd neemt PSV het in een oefenduel op tegen Club Brugge, waar de Nederlanders Arnaut Danjuma Groeneveld, Sofyan Amrabat, Stefano Denswil en Ruud Vormer onder contract staan. Club Brugge is de nummer twee van de Belgische Jupiler League Pro. PSV kroonde zich dankzij een 3-1 overwinning op AZ tot winterkampioen:

PSV speelt zijn eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft op zondag 20 januari. Om 14:30 is de aftrap in en tegen Emmen.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers