'Ajax koerste op faillissement af': "We schrokken ons echt dood"

Ajax is momenteel zonder twijfel de meest kapitaalkrachtige club van Nederland, maar nog niet eens zo heel lang geleden stonden de Amsterdammers er een stuk minder rooskleurig voor. Eind jaren 80 koerste Ajax op een faillissement af, maar onder leiding van toenmalig voorzitter Michael van Praag en penningmeester Arie van Os werd dit afgewend. 

Het bestuur van Ajax nam een groot risico, zo vertelt Van Os in de biografie over Michael van Praag. In een voorpublicatie die door Voetbal International is gedeeld, valt te lezen dat ABN-bankier Peter Swelheim een belangrijke rol speelde bij de redding van de club: "Eigenlijk was Ajax failliet. We schrokken ons echt dood, maar met het oog op de toekomst werden een aantal contracten toch verlengd. Overal waren clausules. Bij Van 't Schip, bij De Boertjes. Ze mochten allemaal voor een bepaald bedrag weg. Te lage bedragen. Hun zaakwaarnemers wilden best meewerken aan ons plan, maar dan moesten de jongens meer gaan verdienen. De bank betaalde in feite de salarissen van die jongens. Swelheim deed geweldig zijn best," aldus Van Os.

'Schitterend contract voor Ajax'

Niet veel later veranderde ABN in ABN AMRO en werd het de hoofdsponsor van de Amsterdammers. Een cruciale stap volgens Van Os: "ABN was net bezig met de fusie. Ze hadden het druk. Bij ABN zaten mensen die niets om voetbal gaven. Het was een statige bank. AMRO was volks. De directeuren Swelheim en Van Driel waren pro-Ajax. ABN had al twee keer nee gezegd, maar ging uiteindelijk alsnog overstag. Ik weet nog dat ik tegen jou zei, Michael, dat we niet meer stuk konden. Jij vroeg wat ik daarmee bedoelde. Nou, als de ABN achter je ging staan, zouden ze je nooit laten vallen. We hadden rust. Ze betaalden ongeveer vijf miljoen gulden per jaar. Een schitterend contract."

Van Praag vertelde vrijdag bij Veronica Inside al over zijn boek