Football Manager is er zeker van: dit zijn de 'wonderkids' bij Ajax, Feyenoord en PSV

Eind vorig jaar kwam de nieuwe editie van de videogame Football Manager uit. Voor veel fans een reden om zich weer uren te verliezen in de virtuele voetbalwereld die soms verdomd veel op de echte lijkt. Roberto Firmino werd door een Hoffenheim-scout ooit via FM ontdekt op het Braziliaanse tweede niveau. Reden genoeg dus om de door de makers geselecteerde 'wonderkids' serieus te nemen en eens op een rijtje te zetten.

Ieder jaar stelt Sports Interactive een lijst van de 750 grootste talenten van het moment op. Elke speler die zich op deze lijst bevindt is twintig jaar of jonger en wordt vanwege de combinatie met het talent wat hij bezit als wonderkid bestempelt. In de Eredivisie vallen er genoeg te bespeuren.

Ajax aan kop 

Ajax is als het om wonderkids gaat de hofleverancier van de Eredivisie. De Amsterdammers komen met vijftien talenten terug in de lijst. De gelukkigen zijn: Jorrel Hato, Devyne Rensch, Olivier Aertssen, Avery Appiah, Mark Verkuijl, Livano Comenencia, Kenneth Taylor, Kian Fitz-Jim, Gabriël Misehouy, Silvano Vos, Naci Ünüvar, David Kalokoh, Ammouricho van Axel Dongen, Skye Vink en Brian Brobbey.

PSV met onbekendere jonkies richting de top

PSV komt door het goede jeugdbeleid van de laatste jaren dichtbij Ajax. Wat opvalt zijn de relatief onbekende namen van de Eindhovense producten die in de lijst terug te vinden zijn. Slechts drie van de dertien namen melden zich regelmatig in de basis van het eerste elftal. De overige tien zijn dan ook nog erg jong. Reden tot mooie vooruitzichten dus!

De volledige lijst van PSV-wonderkids: Jenson Seelt, Emmanuel van den Blaak, Ki-Jana Hoever, Xavi Simons, Tygo Land, Isaac Babadi, Iggy Houben, Jevon Simons, Jamal Gonzaga, Jaydon Banel, Johan Bakayoko, Jason van Duiven en Fodé Fofana.

AZ-lijst bevestiging voor ingezette lijn

Dat de jeugdopleiding van AZ stappen heeft gemaakt, was de laatste jaren al wel te merken aan wat er allemaal wel niet doorkwam in het eerste elftal. Teun Koopmeiners, Calvin Stengs, Myron Boadu, Owen Wijndal; zomaar wat namen die vanuit de Alkmaarse jeugdopleiding tot grote hoogte wisten te stijgen. Op dit moment is de invloed van de eigen jeugd in het eerste elftal minder groot dan de laatste jaren. De AZ'ers hoeven echter niet lang meer te treuren, want er komt heel veel aan.

De volledige lijst van AZ-wonderkids: Enoch Mastoras, Kees Smit, Ro-Zangelo Daal, Jayden Addai, Ernest Poku, Jasper Hartog, Myron van Brederode, Rome-Jayden Owusu-Oduro, Maxim Dekker en Elijah Dijkstra.

Aanvallend talent op Varkenoord

Aan het niveau van de gloriejaren aan het begin van vorig decennium zal de academie van Feyenoord wellicht nooit meer tippen. Toch levert Varkenoord de laatste jaren weer steeds meer spelers die uiteindelijk tot onmisbare krachten uitgroeien in het eerste elftal. Denk bijvoorbeeld aan Orkun Kökcü, Justin Bijlow, Lutsharel Geertruida en vorig seizoen ook nog Tyrell Malacia. Met het aanstormende talent is het op Zuid op dit moment niet zo breed gesteld als bij de concurrenten, maar er komen volgens FM zeker weer wat leuke namen aan. Opvallend genoeg noteert de Rotterdamse grotendeels ingestelde spelers, te weten: Rainey Breinburg, Aymen Sliti, Zepiqueno Redmond, Jaden Slory, Antoni Milambo.

FC Utrecht en Vitesse met enkeling in de lijst

Verder komen alleen Eredivisieclubs FC Utrecht en Vitesse terug in de lijst. Beide clubs noteren een enkeling. De FC Utrecht-supporters kunnen hun hoop vestigen op Tijn den Boggende, de game voorspelt ook Vitesse-back Million Manhoef een mooie toekomst.