Oranje dreigt SBS met boycot na Wijnaldum-interview Noa Vahle

De spelers van het Nederlands elftal denken er serieus over na om SBS opnieuw te gaan boycotten. Dat stelt Valentijn Driessen bij Vandaag Inside.

Volgens hem zouden Hélène Hendriks en Noa Vahle onlangs te negatief zijn geweest over Oranje. Met name het interview van Noa Vahle met Georginio Wijnaldum zou bij de KNVB in het verkeerde keelgat zijn geschoten. 

Video-interview Noa Vahle met Wijnaldum na keuze voor Saudi-Arabië

De verslaggeefster van Vandaag Inside vroeg de middenvelder in de aanloop naar de oefeninterlands van het Nederlands elftal tegen Schotland en Duitsland onder meer naar zijn transfer naar Saudi-Arabië.  De transfer van de 33-jarige spelverdeler deed de wenkbrauwen fronsen, omdat de mensenrechten in dat land volgens een VN-rapport herhaaldelijk worden geschonden.

Wijnaldum: “Het is me heel goed bevallen. Voor mij zijn de leefomstandigheden heel goed. Ik heb helemaal niets gezien van wat daar gebeurt. Mensen moeten de situatie beoordelen als ze er zelf geweest zijn. Elk land heeft zijn goede en slechte dingen. Dat heeft Nederland ook, dus Saudi-Arabië ongetwijfeld ook. Het beeld dat me werd geschetst is heel anders dan het beeld dat ik nu bij het land heb."

Nederlands Elftal boycot Vandaag Inside: racisme

Drie jaar geleden besloot de spelersgroep van Oranje, inclusief Wijnaldum, niet meer met Vandaag Inside te praten vanwege een opmerking van Johan Derksen over muzikant Akwasi.

Noa Vahle wilde van Wijnaldum weten of hij het niet scheef vindt om zoiets te besluiten en daarna naar Saudi-Arabië te verkassen. “Als je iets over racisme zegt dan moet je ook dit en dat doen. Als je het over mensenrechten hebt… In Nederland heb je ook de toeslagenaffaire, maar niemand verbiedt spelers om in de Eredivisie te spelen."

"Fantastisch interview Noa Vahle met Wijnaldum"

Valentijn Driessen noemde het dinsdag aan tafel bij Vandaag Inside een fantastisch interview. "Maar daar gaat ze nu toch voor gestraft worden. Ze willen Noa en Hélène Hendriks misschien weer boycotten."

René van der Gijp vindt het onbegrijpelijk. "Bij SBS waren ze te kritisch en negatief. We krijgen nu ook de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal niet."

Boycot SBS na interview Noa Vahle met Wijnaldum

Volgens Johan Derksen moeten ze bij de KNVB "lekker de pleuris krijgen". Derksen: "Vahle stelt relevante vragen die de Nederlanders willen horen en dan moet ze niet te negatief doen. Kom op nou zeg. Als er eindelijk een jongedame is die namens alle Nederlanders relevante vragen stelt, zou de KNVB juist moeten benadrukken dat het beantwoorden van persvragen een professionele verplichting is voor spelers. Anders hoor je ook niet thuis in het Nederlands elftal."

Overigens kreeg Wilfred Genee later in de uitzending een appje van Hélène Hendriks dat de boycot (toch) nog niet helemaal zeker is.  "Hélène zegt dat het nog helemaal niet zeker is."  

Maar dat ze spelen met het idee om SBS te gaan boycotten is duidelijk. 

Kijk ook: Hélène Hendriks reageert op uitspraken Wijnaldum