PSV door nederlaag Feyenoord enige Nederlandse club in prachtig rijtje

Feyenoord was tot woensdagavond één van de ploegen die nog nooit in de historie een Europese finale verloren had, maar daar is door de 1-0 nederlaag tegen AS Roma verandering in gekomen. De Eindhovenaren verloren nog nooit een Europese finale en zijn door de Rotterdamse nederlaag de enige Nederlandse ploeg met deze imposante statistiek.

Feyenoord speelde in totaal vier Europese finales en won drie keer. In 1970 werd het Schotse Celtic verslagen in de strijd om de Europa Cup I, in 1974 wonnen de Rotterdammers de UEFA Cup ten koste van Tottenham Hotspur. Diezelfde beker werd ook in 2002 gepakt, nadat Borussia Dortmiund werd verslagen na een imposant Europees seizoen. Door de nipte nederlaag in Tirana ging de ongeslagen status in Europese finales van Feyenoord ten onder.

Door de verliespartij in Albanië is het Spaanse Sevilla eenzame koploper geworden van het rijtje met ongeslagen ploegen in Europese finales die meer dan één finale speelde. Zij hebben namelijk een score van zes uit zes. PSV is nu de enige Nederlandse ploeg met deze imposante statistiek. De Eindhovenaren speelden twee finales en konden twee keer de beker de lucht in hijsen.