Bouwt Erik ten Hag bij Manchester United aan een Ajax 2.0?

Sinds het seizoen 2022/23 is Erik ten Hag de trainer van het grote Manchester United. Ondanks dat de prestaties nog niet denderend zijn, mag hij de coach blijven van de Engelse topploeg. Afgelopen zomer heeft de Tukker veel van zijn oude bekende naar The Red Devils gehaald.

De selectie op Old Trafford stroomt steeds voller met oud-Ajacieden en Nederlanders. Streeft Ten Hag terug naar het iconische Ajax van het seizoen 2018/19?

Welke Manchester United-spelers speelden onder Ten Hag bij Ajax?

Er waren al een aantal oud-Ajacieden die al bij Manchester United speelden. Afgelopen transferwindow zijn daar weer een aantal bijgekomen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Matthijs de Ligt

De centrale verdediger is één van de aankopen die Ten Hag afgelopen zomer binnenhaalde. De Ligt was op negentienjarige leeftijd de aanvoerder van Ajax 1 in 2018. Na het geweldige seizoen, waarin de Amsterdammers de halve finale van de UEFA Champions League bereikten, ging de verdediger voor 85,5 miljoen euro naar Juventus. Dat is tien miljoen euro meer dan zijn marktwaarde. Echt uitgroeien tot een ster, lukte niet. De Ligt vertrok naar FC Bayern München. Opnieuw werd er flink wat geld neergelegd voor de international. 67 miljoen euro dit keer.

Ook in Zuid-Duitsland wilde het niet lukken zoals dat bij Ajax wel lukte. In de zomer van 2024 haalde Ten Hag zijn oude aanvoerder terug. De Engelse club legde uiteindelijk slechts 45 miljoen euro neer voor De Ligt. Dat is twintig miljoen minder dan zijn geschatte marktwaarde, die momenteel nog steeds op 65 miljoen euro ligt. 

Noussair Mazraoui

Tegelijkertijd met Matthijs de Ligt werd Noussair Mazraoui van Bayern München naar Manchester United gehaald. Na het vertrek van Ten Hag bij Ajax in 2022, verliet ook Mazraoui de club. Hij vloog transfervrij over naar Bayern München. Zijn marktwaarde werd toendertijd geschat op 20 miljoen euro. De Marokkaanse rechtsback kwam afgelopen zomer over voor 15 miljoen euro. Zijn marktwaarde wordt geschat op 30 miljoen euro. 

André Onana

André Onana was in het topseizoen van Ajax in 2018/19 de vaste doelman onder Erik ten Hag. Deze 1,90 meter lange goalie belandde later in een moeilijkere periode bij Ajax. Het gerucht ging dat Onana doping gebruikte. Zijn speelminuten werden minder en hij maakte transfervrij de overstap naar Inter Milan. Dat, terwijl zijn transferwaarde 12 miljoen euro was. 

Na een jaar was de doelman alweer klaar in Italië. Ten Hag wilde hem graag naar United halen. Zijn marktwaarde werd toendertijd op 35 miljoen euro geschat, maar de Engelse club betaalde maar liefst 50,2 miljoen euro voor André Onana. Op dit moment ligt zijn geschatte waarde op 35 miljoen euro.

Bekijk hier de beelden van het succesvolle Champions League-seizoen in 2018/19!
(Tekst gaat verder onder de video.)

Lisandro Martínez

Lisandro Martínez groeide uit tot een vaste kracht bij Ajax. De Argentijnse vechtersbaas werd door Erik ten Hag meegenomen naar Manchester. De Engelse club betaalde 57,3 miljoen euro voor de centrale verdediger. Zijn marktwaarde werd  geschat op 32 miljoen euro. Op dit moment moet een club zo'n 50 miljoen euro neerleggen voor Martínez.

Antony

De Braziliaanse Antony groeide erg onder Erik ten Hag in de Johan Cruijff ArenA. De rechtsbuiten liet zich elke keer weer zien. Ook in de Champions League. Het leverde hem een transfer op naar Manchester United. De sierlijke speler had toen een marktwaarde van 35 miljoen euro. Manchester United betaalde uiteindelijk het enorme bedrag van 95 miljoen euro. Het echt laten zien, heeft Antony nog niet gedaan. Op dit moment wordt zijn waarde geschat op 25 miljoen euro. 

Welke andere Nederlanders en oude bekende spelen bij het Manchester United van Erik ten Hag?

Naast de hele rij aan spelers die al eerder speelden onder Ten Hag, zijn er nog een aantal andere bekende spelers voor het Nederlandse publiek.

Joshua Zirkzee

Afgelopen zomer maakte Joshua Zirkzee de overstap van Bologna naar Manchester United. De Nederlandse spits heeft in de jeugd van ADO Den Haag en Feyenoord gespeeld. United betaalde 42,5 miljoen euro voor de doelpuntenmaker. Zijn waarde wordt geschat op 50 miljoen euro.

Tyrrell Malacia 

Deze linksback haalde Ten Hag naar United voor zo'n 15 miljoen euro. Zijn geschatte waarde lag toen op 17 miljoen euro. Malacia was een tijdje van de radar verdwenen, maar trainde dit seizoen weer mee. Zijn geschatte waarde ligt nu op 18 miljoen euro. 

Christian Eriksen

Eriksen is een oud-Ajacied die niet onder Ten Hag heeft gespeeld in Amsterdam. Tottenham Hotspurs betaalde in 2013 14,15 miljoen euro voor de Deen. Na een avontuur bij de Spurs, Inter Milan en Brentford, betaalde Manchester United niets voor Eriksen. Zijn marktwaarde werd toen op 20 miljoen euro geschat. Op dit moment is dat 8 miljoen euro. Er was nog even sprake van een overstap terug naar Ajax. Maar die ging uiteindelijk niet door.

Alle Nederlanders die ooit voor Manchester United speelden

Bekijk hier een overzicht van alle Nederlandse spelers die ooit het shirt droegen van Manchester United

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers