Spelerspaspoort Jens Toornstra (profiel)

Dit is het spelersprofiel van Jens Toornstra (Ter Aar, 4 april 1989).

Toornstra begon zijn profcarrière bij ADO Den Haag. De 32-jarige middenvelder streek in de zomer van 2009 neer bij de residentieclub. Toornstra droeg in drie jaar tijd maar liefst 118 keer het Haagse shirt en dwong onder meer een plek bij Jong Oranje af.

Jens Toornstra in duel met Karim El Ahmadi (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Jens Toornstra (ADO Den Haag) in duel met Karim El Ahmadi (Feyenoord)

Rotterdams succes

Toornstra ging in januari 2013 aan de slag bij FC Utrecht, dat destijds 950 duizend euro betaalde. De viervoudig international beleefde een droomdebuut: één doelpunt en twee assists in de uitwedstrijd tegen FC Twente.

Het Utrechtste avontuur hield slechts anderhalf jaar stand. Na 58 duels en 23 doelpunten maakte Toornstra de overstap naar Feyenoord, waar een vierjarig contract op tafel lag. 

Toornstra beleefde zijn grootste successen in Rotterdam. De geboren Leiderdorper sleepte in totaal zes prijzen in de wacht: tweemaal de TOTO KNVB Beker, evenzoveel de Johan Cruijff Schaal en één keer het landskampioenschap. 

Profcarrière Jens Toornstra (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Profcarrière Jens Toornstra ADO Den Haag FC Utrecht Feyenoord

'Interim-international'

Toornstra speelde in het verleden vier wedstrijden voor Oranje. Bondscoach Louis van Gaal riep hem in 2012 op als 'interim-international', zodat er tijdens de training elf tegen elf kon worden gespeeld. 

Toornstra mocht zich een jaar later opnieuw melden bij het Nederlands elftal. Hij maakte op 7 juni 2013 zijn officiële interlanddebuut, in een oefenduel met Indonesië. De oud-speler van ADO Den Haag en FC Utrecht stond in de oefeninterland tegen China ook op het veld. 

Toornstra ontving in 2016 opnieuw een oproep voor Oranje, maar kwam zowel tegen Wit-Rusland als Frankrijk niet in actie. Toornstra speelde in de oefenduels met Italië en Marokko in het daaropvolgende jaar wél mee. 

Interlands Jens Toornstra (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Interlands Jens Toornstra Nederlands elftal Oranje

Marktwaarde-ontwikkeling

De marktwaarde van Toornstra bedroeg in 2020 circa drie miljoen euro. Dat is twee miljoen euro minder ten opzichte van twee jaar daarvoor. Toornstra kon in 2010 rekenen op een marktwaarde van 500 duizend euro. 

Marktwaarde-ontwikkeling Jens Toornstrad

Marktwaarde-ontwikkeling Jens Toornstra ADO Den Haag FC Utrecht Feyenoord