Ruud Gullit: "Donkere spelers mogen alleen assistent worden"

De KNVB wordt flink bekritiseerd in een interview van oud-international Ruud Gullit in sportmagazine Helden. De man die Oranje naar de EK-titel kopte in 1988 spreekt zijn ongenoegen uit over het beleid van de voetbalbond: "Elke keer zie je al die donkere spelers die alleen maar assistent mogen worden. Flikker op!"

Ruud Gullit was van juni 2017 tot november 2017 assistent trainer bij het Nederlands elftal naast bondscoach Dick Advocaat. De oud-international spreekt zijn frustratie uit: "Heb ik trainingen gegeven bij Dick Advocaat? Nee! Hij zei dat ik tussen de spelers in moest staan, maar ik heb nooit een training mogen geven". Dit terwijl Gullit dit naar eigen zeggen wel had gewild: "Soms dacht ik bij Advocaat weleens stiekem: zou hij me een keer een training laten geven?". Gullit is verbaasd over de rol die donkere stafleden kregen bij Oranje. 

Het Nederlands elftal heeft de afgelopen jaren diverse donkere stafleden gehad, maar sinds Frank Rijkaard is er geen donkere bondscoach meer geweest. Onlangs werd Edgar Davids toegevoegd aan de technische staf van Oranje. Hij is de opvolger voor Henk Fraser, die op zijn beurt naar FC Utrecht vertrekt. Gullit denkt dat de KNVB zich verplicht voelde om een donkere coach te kiezen als vervanger van Fraser: "Mij bekruipt het gevoel dat ze dachten: we moeten wel weer iemand hebben die donker is. Sorry hoor, maar ik kan er niks aan doen dat dat gevoel bij mij overheerst."