'PSV in problemen door zaken met Russische club'

PSV heeft de regels overtreden volgens een publicatie van onderzoeksbureau Follow the Money. PSV deed vorig jaar zaken met Spartak Moskou bij de transfer van Guus Til, dat is niet toegestaan volgens het onderzoeksbureau.

In de zomer van 2022 nam PSV Til over van Spartak Moskou voor drie miljoen. Een transfersom betalen aan Rusland is 'in strijd met de sancties tegen Rusland'. Door de oorlog met Oekranïe heeft UEFA de regels omtrent zaken met de Russen aangescherpt. De huurperiode van Til bij Feyenoord was wel volgens de regels.

Jaap van Baar, financieel directeur bij PSV, geeft bij FTM een reactie: "Geen van de stakeholders bij Spartak Moskou stond op de zwarte lijst. We deden niks verkeerds", zegt hij. Toch kan er problemen komen voor PSV, want de Spartak-eigenaar staat niet op de Europese sanctielijst, maar wel op de Amerikaanse sanctielijst.

Ook de KNVB ligt onder een vergrootglas: "Door het geld van PSV, bedoeld voor Spartak Moskou, te beheren, is de KNVB met haar bank onderdeel geworden van de transactie. Zo dreigt ook de Nederlandse voetbalbond in de problemen te komen met het deposito-verbod van de EU."