Alles over Frans Hoek, keeperstrainer van het Nederlands elftal

Profiel van Frans Hoek (Hoorn, 17 oktober 1956), oud-doelman en keeperstrainer van het Nederlands elftal.

Spelerscarrière

Hoek speelde in zijn spelersloopbaan slechts voor één club: FC Volendam. In tien jaar tijd stond de in Hoorn geboren doelman 282 keer onder de lat bij 'Het Andere Oranje', waarvan 194 keer in de Keuken Kampioen Divisie. In die 282 wedstrijden kreeg hij 363 tegendoelpunten te verwerken en hield hij in 84 duels zijn doel schoon. Hoek heeft het zelfs voor elkaar gekregen om te scoren, in de thuiswedstrijd tegen Roda JC op 25 september 1983.

Trainersloopbaan

Nadat Hoek zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, ging hij aan de slag als keeperstrainer. In 1985 kwam hij terecht bij Ajax, waar hij in de jaren 90 voor het eerst samenwerkte met Louis van Gaal. Na twaalf jaar vertrok hij uit Amsterdam, om samen met Van Gaal aan de slag te gaan bij FC Barcelona. Van 1997 tot 2000 en van 2002 tot 2003 was Hoek keeperstrainer van de Catalaanse topclub. Tussen augustus 1999 en juni 2000 was hij ook nog keeperstrainer van Oranje.

In 2006 ging Hoek aan de slag als keeperstrainer van Polen, waar destijds Leo Beenhakker aan het roer stond. Met het Poolse elftal gingen Hoek en co naar het WK in Duitsland. Na een dienstverband van drie jaar zwaaide hij af bij Polen. In 2010 trok Hoek met Van Gaal naar Bayern München, waar de oud-doelman zowel de functie keeperstrainer als de functie assistent-trainer bekleedde. Twee jaar later belandde het duo opnieuw bij Oranje. Na het succesvolle WK van 2014 in Brazilië, gingen Hoek en Van Gaal naar Manchester United. Het avontuur op Old Trafford duurde in totaal twee seizoenen.

Slechts drie maanden later keerde Hoek terug bij het Nederlands elftal, ditmaal onder bondscoach Danny Blind. Begin 2018 werd hij opgevolgd door Patrick Lodewijks. In augustus 2021 keerde Van Gaal terug als bondscoach en nam, hoe kan het ook anders, Hoek mee als keeperstrainer.

Trainerscarrière Frans Hoek

'Hij vindt zijn eigen showtje veel te belangrijk' - kritiek op Hoek

In aanloop naar het WK van 2022 in Qatar heeft Hoek kritiek ontvangen uit verschillende hoeken. Zo heeft Ronald Waterreus, voormalig doelman en zevenvoudig Oranje-international, hard uitgehaald naar de keeperstrainer. "Hoek is zo'n man die de kunst verstaat te allen tijde te parasiteren op het vakmanschap van Van Gaal", schreef Waterreus in november in zijn column voor De Limburger.

"Zo denk ik er echt over. Het is straks echt een verademing dat na het WK het keepersvraagstuk bij Frans Hoek weg is. Hij vindt zijn eigen showtje veel te belangrijk. Als dat circus straks voorbij is, gaat het weer over de keepers in plaats van over de keeperstrainer", lichtte hij zijn uitspraken even later toe tegenover Voetbal International. "De keepers worden gek van Frans Hoek. Maar ze zeggen het niet tegen hem omdat ze anders niet meer worden opgeroepen. Je gelooft toch niet dat Bijlow blij is met die man. Een tijdje terug werd hij volledig genegeerd en was hij nog zesde keeper. En Flekken is eigenlijk alleen maar beter gaan keepen en nu valt hij plotseling af. Een goede verklaring is niet gegeven".

Ook Marco van Duin, keeperstrainer van NEC Nijmegen, heeft geen hoge pet op van Hoek. Van Duin vindt het onbegrijpelijk dat Jasper Cillessen niet meegaat naar het WK in Qatar. "Als je Jasper niet selecteert en je draagt als reden zijn vorm aan, dan had je Remko Pasveer ook thuis moeten laten", zei hij in november tegenover Voetbal International. "De bondscoach laat nu de in mijn ogen beste keeper thuis en dat is heel jammer."

Van Duin vindt het vreemd dat Hoek nooit contact heeft gezocht over Cillessen. "Ik werk dagelijks met hem en hij vult iedere dag een vragenformulier in, dus ik weet precies hoe het met hem gaat en hoe hij zich voelt. Kom dan als keeperstrainer van Oranje een keer een bak koffie doen. Dat hij geen contact houdt met de trainers die dagelijks met de doelmannen werken, vind ik een kwalijke zaak. Ik zou zo niet willen werken bij Oranje".

De doelmannen die wél onderdeel uitmaken van de WK-selectie van het Nederlands elftal zijn Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert.