Bizar! Politie doet inval bij twee Europese clubs!

De politie heeft naar aanleiding van de miljoenentransfer van Victor Osimhen naar Napoli een inval gedaan in de kantoren van het Franse OSC Lille en het Italiaanse Napoli. Dit meldt Voetbal International. De Nigeriaanse topschutter maakte in 2020 de overstap van Frankrijk naar Italië, maar de transferconstructie was allesbehalve simpel.

Osimhen werd voor ruim 70 miljoen euro verkocht door OSC Lille aan Napoli. Echter was 50 miljoen daarvan maar in geld. De overige 20 miljoen euro werd vertegenwoordigd door spelers van Napoli die naar Lille vertrokken. Deze constructie wekte direct argwaan en die argwaan werd alleen maar groter toen deze spelers direct in de Italiaanse Serie C gestald werden en een jaar later de contracten van de desbetreffende spelers werden ontbonden. De Italiaanse krant La Repubblica deed onderzoek en sprak met een van de spelers, Luigi Liguori: "Ik kreeg een voorstel: of verlengen met een jaar of voor Lille tekenen als onderdeel van de Osimhen-transfer. Wat zou jij doen?", vraagt de speler zich retorisch af. Liguori tekende voor Lille, maar kwam nooit in de Franse stad: "We wisten toen niet wat er speelde. Dat ontdekten we een paar weken later. Ik werd ingeschaald voor vier miljoen euro. Dit was geen transfer, dit was iets anders. Dit heeft onze carrières verpest', stelt Liguori.

Napoli en Lille komen mogelijk niet weg met deze 'creatieve vorm' van boekhouden. Eerder redde de Italiaanse voetbalbond Napoli al tijdens de zogeheten Plusvalenze-zaak. Nu zagen de Franse en Italiaanse autoriteiten reden genoeg om een inval te doen. Italiaanse media melden dat er verschillende documenten in beslag zijn genomen. Daarnaast zijn ook diverse elektronica, e-mails en telefoonopnames meegenomen. Voorzitters Aurelio De Laurentiis (Napoli) en Gerard Lopez (Lille) hangt mogelijk een straf boven het hoofd wegens het onrechtmatig verrijking via de Osimhen-deal.