Opinie van de Week: Hopelijk is drama bij Roda JC les voor héél het betaalde voetbal

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Laat de chaos bij Roda JC een les zijn

Laat het een les en een waarschuwing zijn voor clubs in het betaalde voetbal. De beoogde overname door de Mexicaan Mauricio Garcia de la Vega heeft Roda JC diep ondergedompeld in een totale chaos. De verwikkelingen van de laatste dagen laten zich amper samenvatten in een treurige soap. Vaststaat evenwel dat de tragikomedie hoe dan ook slecht zal aflopen voor de Limburgers.

Afgelopen vrijdag tijdens de wedstrijd van Roda JC tegen De Graafschap zetten boze supporters de gewantrouwde investeerder hardhandig buiten het stadion. Op zich een stilaan te begrijpen actie, maar om meerdere redenen slecht getimed. Het gebeurde kort nadat Frits Schrouff serieus had geprobeerd de Mexicaan tot een oplossing te bewegen. De vorige eigenaar had bij het begin van de zomer zijn aandelenpakket van bijna tachtig procent cadeau gegeven aan Mauricio Garcia de la Vega.

Gelukkig voor Roda JC zijn de regels aangescherpt

Op zich nogal ondoordacht. Zowel in Mexico als in Spanje, waar hij bij Murcia een complete chaos had aangericht, circuleerden tal van dubieuze verhalen over de man. Schrouff had inmiddels al twintig miljoen in Roda JC gestoken en wilde dolgraag van de (bal)last af. Gelukkig voor de Limburgse club diende de deal nog wel te worden voorgelegd aan de licentiecommissie van de KNVB. Sinds het gerommel met Kakhi Jordania bij FC Den Bosch zijn de regels duidelijk aangescherpt.

In afwachting van het jawoord uit Zeist vestigde Mauricio Garcia de la Vega zich al in Zuid-Limburg. Op kosten van de club toog hij aan het werk en bezuinigde stevig op de begroting. Hij beloofde van alles, maar verblijdde het armlastige Roda JC nog niet met een enkele euro. Het personeel in het Parkstad Limburg Stadion rook al weken onraad en ging deze week collectief in staking. Om de voorbereiding op het duel van vrijdagavond bij Telstar nog enigszins te beschermen, traint de selectie alleen nog maar besloten, zo ver mogelijk weg van alle onrust.

Maar één oplossing denkbaar

De controverse lijkt aan te sturen op de enig denkbare oplossing: een vlot vertrek van Mauricio Garcia de la Vega uit Nederland. Roda JC is alleen maar slechter geworden van het ongewisse avontuur: zeventiende in de Eerste Divisie, met in totaal twintig clubs. De schuld bedraagt nog immer nagenoeg een miljoen. En er is nog altijd niet een sluitende exploitatie gegarandeerd bij de KNVB voor dit seizoen. In de huidige situatie is het nog maar de vraag of de spelers volgende maand hun salaris zullen ontvangen.

Dat probleem plaagde Roda JC al, maar met de maandelijkse bijbetaling van Chelsea voor de uitgeleende Engelsman Ike Ugbo wist de directie dat gewiekst te verdoezelen. De aanvaller verdient maandelijks 48.000 euro bij de Engelse club. Onbetaalbaar voor de Limburgers, die slechts 5.000 euro behoeven bij te passen. Met die overgemaakte 43.000 euro lukte het een groot deel van de groep weer kortstondig tevreden te stellen. De truc is echter uitgelekt, met alle consequenties van dien.

Bij Roda JC leeft het sterke vermoeden dat de Mexicaan heel bewust en uiterst sluw aankoerst op een breuk, met een zak geld mee. Dat hij uitgekookt de escalatie heeft aangestoken en opgepord, om met een schadevergoeding van liefst 250.000 euro terug te keren naar Spanje. Ook hij heeft al lang in de gaten dat iedereen hem liefst gisteren nog kwijt wil. Wachten op het negatieve besluit van de KNVB zal nog wel even duren, en dat biedt gelet op de complexe problematiek geen soelaas.

Roda JC heeft geen keus

Roda JC heeft simpel geen keus om zo snel mogelijk te kappen met Mauricio Garcia de la Vega. Een advocaat is al opgestaan, met de boodschap dat de nepredder in nood zwaar in gebreke is gebleven en geen enkel recht heeft op een schadevergoeding. Waar hij dat ronde bedrag van 2,5 ton overigens vandaan tovert, is sowieso een raadsel. Op zijn beurt rept hij ineens over een complot van zijn tegenstanders, wellicht om nog meer euro’s los te peuteren. Hoe het drama in Limburg ook zal eindigen, hopelijk met behulp van regionale ondernemers, laat clubs extra op hun hoede zijn voor dit soort duistere praatjesmalers uit het buitenland….

LEX MULLER