Opinie van de Week: Al vier trainers weg in de Eredivisie, maar wie haalt nog meer niet de Kerst?

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Al vier trainers gesneuveld dit Eredivisie-seizoen

Nog niet eens halverwege de competitie hebben al vier trainers in de Eredivisie de Kerst niet gehaald. Jaap Stam, Leonid Sloetski en ook Alfons Groenendijk namen zelf ontslag, maar VVV stuurde Robert Maaskant half november weg na alweer de achtste nederlaag op rij. De onvrede waart ook rond bij PSV, waar Mark van Bommel al weken vergeefs probeert de voortwoekerende crisis te bezweren.

Eind oktober opende Jaap Stam het viertal. Het verlies in Amsterdam tegen het nog ingetogen Ajax pijnigde hem als trainer van Feyenoord. Al voor de vernedering in de Arena twijfelde hij over de rafelige relatie met de Rotterdammers. Geen gemakkelijke club, oordeelde hij al snel, waar veel groeperingen probeerden hun invloed door te drukken. Stuurloos ook, na het wegvallen van de algemeen en technisch directeur.

Op die zondag 27 oktober besprak hij ’s avonds met zijn vrouw de sombere situatie. Samen stuurden ze aan op een voortijdig vertrek uit de Kuip. De volgende dag leverde hij zijn contract in en keerde huiswaarts zonder het gebakkelei om een afkoopsom. Op tv bekende hij recent veel te hebben geleerd van die woelige vier maanden. In de toekomst zou hij zich beslist harder opstellen naar de spelers toe. En hij had nog steeds de ambitie als trainer te slagen in de zo gecompliceerde wereld van het voetbal.

Huwelijk VVV en Maaskant gedoemd te mislukken

Half november sneuvelde Robert Maaskant als nummer twee. Ook hij klikte als trainer niet op een ideale manier met VVV, waar Maurice Steijn vijf jaar lang ongeveer werd aanbeden als de Verlosser voor eeuwig. De combinatie met zijn opvolger leek bij voorbaat gedoemd voortijdig te breken. Er was geen passende match, ook al schoof manager voetbal Stan Valckx het moment van de onherroepelijke scheiding een paar keer een week vooruit. De club uit Venlo zou graag Steijn terugroepen, maar dan stopt Al Wahda per direct zijn hoge salaris. De sjeiks uit Abu Dhabi waren immers al na drie duels uitgekeken op de nieuweling uit Nederland.

De innemende Sloetski behoefde na de vijfde achtereenvolgende nederlaag van Vitesse in Heerenveen niet lang na te denken. Direct na afloop deelde hij zijn spelers in de kleedkamer mee dat hij niet meer bij machte was de ommekeer af te dwingen. De knuffeltrainer uit Moskou meldde dat nieuws op de van hem bekende wijze. Met een open gezicht, waarbij de twinkeling in zijn ogen langzaam doofde. Het zelf gekozen afscheid kostte hem zichtbaar moeite. Hij zou Nederland zeker missen, bekende hij met die schalkse mimiek.

De Moskoviet, die eerder in het buitenland bij Hull City al na een half jaar op straat stond, excuseerde zich bijna voor de onmacht om Vitesse uit de negatieve spiraal te trekken. Intern galmde evenwel al weken de kritiek op zijn functioneren door de organisatie. Het verlies in Friesland was typerend voor het dramatische spel van de ploeg. Het was verstandig dat hij de eer aan zichzelf hield en zodoende ingrijpen van bovenaf voorkwam, want zelfs bij eigenaar Valeri Oyf raakte het geduld  stilaan op.

Net als Maaskant sneuvelde Groenendijk in Almelo

Als vierde en voorlopig laatste kopieerde Alfons Groenendijk twee dagen na het echec in Almelo het voorbeeld van Stam en Sloetski. ADO Den Haag strompelde als voorlaatste door de Eredivisie, met onderwijl ook al tien nederlagen. Zelfkritiek had de vijftiger uit Leiden ingefluisterd dat hij het verval niet meer kon bedwingen. Het elftal verlangde een fris gezicht, een inspirator met hopelijk het wonderdrankje. In februari zou hij alweer drie jaar bij de diep gezonken club werkzaam zijn geweest, maar wachten daarop was wat hem betreft onverantwoord.

In Eindhoven staat Mark van Bommel al geruime tijd onder druk. PSV grossiert in onwaardige resultaten. Al een maand voor Kerst blijkt het seizoen geflopt. Maar de trainer, die met de week zichtbaar verouderd, weigert de helse klus los te laten. Hij gelooft nog in de wederopstanding. Dat valt te prijzen, maar of de mokkende supporters dat blijven accepteren, hangt de komende periode boven elke volgende wedstrijd….