KNVB ziet geen noodzaak bij bekerfinale: alleen netten achter beide doelen

In De Kuip zullen tijdens de bekerfinale tussen Ajax en PSV alleen netten hangen achter de doelen. De KNVB heeft op basis van eerdere bevindingen geconcludeerd dat netten ophangen in het hele stadion 'niet nodig' is. 

In De Kuip hingen tijdens de Klassieker in januari netten rondom het veld, zodat er geen voorwerpen op het veld gegooid konden worden. Tijdens de Klassieker in de halve finale van het bekertoernooi werden deze netten (gedeeltelijk) weggehaald en ging het mis, daar Davy Klaassen door een voorwerp geraakt werd. Naar aanleiding van dit incident scherpte de KNVB de maatregelen aan en telt nu de regel dat wanneer er iets op het veld wordt gegooid vanuit het publiek, de wedstrijd moet worden stilgelegd. 

KNVB ziet geen noodzaak om netten op te hangen tijdens bekerfinale

De voetbalbond legt uit aan ANP dat zij geen noodzaak zien om in de hele Kuip netten te hangen tijdens de finale, die op 30 april gespeeld wordt: "Op basis van bevindingen tijdens de voorgaande edities van de bekerfinale bleek dit niet nodig", aldus een woordvoerder van de KNVB. "Voor het voetbal is het van groot belang dat de veiligheid van de spelers en scheidsrechters vooropstaat en daarom hebben we als KNVB recent ook aangescherpte maatregelen aangekondigd om wedstrijden tijdelijk of definitief stil te leggen", vertelt de KNVB doelend op de nieuwe regels naar aanleiding van de Klassieker. "Met de netten achter de goals hopen we dat die maatregelenen niet nodig blijken te zijn tijdens de bekerfinale", voegt de woordvoerder hier nog aan toe.

Tekst gaat verder onder de video

In 2014 ging het bij de start van de KNVB bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax direct mis. Destijds gooiden aanhangers van de Amsterdamse club vuurwerk op het veld en werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd, terwijl er nog geen tien seconden was gevoetbald. De wedstrijd werd hervat nadat de rook optrok en Ajax kwam vroeg op voorsprong. Vervolgens kwam er opnieuw vuurwerk op het veld en werd de wedstrijd gestaakt. Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, sprak het publiek vervolgens aan op hun gedrag. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 5-1 voor PEC Zwolle.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers