Onana wil monden snoeren van 'iedereen die mij Judas noemde'

Negen maanden moest André Onana toekijken hoe Ajax en Kameroen in actie kwamen. De doelman zat een schorsing uit na gebruik van het verboden midden Furosemide. De doelman ziet zichzelf als grootste verliezer en is er op uit om de monden van iedereen die hem als Judas bestempelde te snoeren.

In een interview met het Spaanse medium Sport blikt Onana terug op ´hele zware maanden´. `Maar what doesn't kill you, makes you stronger" aldus de doelman. "Het was moeilijk om de mensen om me heen uit te leggen dat ik, iemand die nooit gedronken of gerookt heeft, ervan werd beschuldigd een drugsverslaafde te zijn. Voetbal is wreed."

Onana werd geschorst na het gebruik van een plaspil en blikt nu terug op dat ene moment. Een dag na de CL-clash met Atalanta (2-2) kreeg de doelman te maken met hoofdpijn. "Ik nam een pil die werd aanbevolen door de teamdokter, maar mijn vrouw was net bevallen en had problemen met het vasthouden van vocht. De arts schreef haar daarom een pil voor, die er precies hetzelfde uitziet en dezelfde verpakking en kleur heeft. En we bewaarden ze op dezelfde plek."

Een dag later testte Onana positief bij een dopingcontrole, iets wat de doelman maar niet kon geloven. "Ik had al wel vijftien tests gedaan. Ik had positief getest op Lasimac, een vochtretentiepil." 'Zie ik er zwager uit?', vroeg Onana zich lachend af. "Want ik kon het niet geloven. Dat de UEFA erkende dat het een ongelukkige vergissing was, maakte het extra moeilijk. Deze pil, van 40 milligram, verbetert je prestaties niet."

'Judas Onana'

Die pil van 40 milligram leverde Onana uiteindelijk een schorsing van negen maanden op, waar dat in eerste instantie zelfs twee jaar was. "Maar ze zagen zelf in hoe belachelijk dat was. Toch ben ik de verliezer, want ze ontnamen mij het voetbal en mijn reputatie is besmeurd." Nu wil Onana zich weer focussen op het voetbal en heeft een doel voor ogen. "De monden snoeren van iedereen die mij Judas noemde." Waar de toekomst van Onana ligt is niet duidelijk. Zelf zit de doelman zich wel terugkeren bij FC Barcelona.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers