Onrust binnen Ajax-scouting: 'Organisatorisch een chaos’

Ajax heeft organisatorisch haar zaken niet op een rijtje. Dit weet Mike Verweij in de Kick-Off podcast van De Telegraaf te vertellen. Verweij is kritisch op de club uit Amsterdam en noemt zelfs dat er scouts binnen de club zijn die gepasseerd worden.

“Erik ten Hag heeft het goed gedaan, Schreuder is in een organisatie terecht gekomen waar Marc Overmars is weggegaan, Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar net komen kijken en waar Edwin van der Sar zich met het technische beleid is gaan bemoeien, wat eigenlijk niet zijn pakkie aan is. Ga er maar aanstaan als trainer.” Volgens Verweij vertrouwen Hamstra en Huntelaar niet op hun scouts Henk Veldmate en Hans van der Zee. “Die hebben in het verleden geweldige aankopen voorbereid. Er moesten zoveel basisspelers worden vervangen, dat is niet makkelijk. Ik snap wat Schreuder zegt, maar Ajax moet kijken naar hoe mank het gaat in de organisatie.”

Chaos

“Nadat Veldmate overkwam van FC Groningen zijn Davinson Sánchez, David Neres, Antony, Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Nicolas Tágliafico gehaald. Dat is een succesformule gebleken. Nu is er niets van de scouting gekomen. Ik hoorde dat het laatste scoutingsrapport van Calvin Bassey een Youth League-wedstrijd van Leicester City is, daarna hebben ze hem gewoon nooit meer bekeken. Schreuder heeft hem wel bekeken, maar daar wordt even 25 miljoen euro voor betaald.” Verweij haalt tenslotte Youri Regeer nog aan. “Die speelde onder Erik ten Hag regelmatig in het eerste en moest bijtekenen. Maar die ziet in de laatste tien minuten van de wedstrijd tegen Napoli ineens Bassey rechtsback lopen. Organisatorisch is het een chaos bij Ajax.”