De Telegraaf trekt pijnlijke conclusie: "Veel overeenkomsten met tijdperk vóór Fluwelen Revolutie"

Ajax staat er slecht voor in de Champions League, waar het afhankelijk is van andermans resultaten voor overwintering in het miljardenbal en in de competitie gaat het voor de Amsterdammers ook (nog) niet van harte. Volgens De Telegraaf zijn er veel overeenkomsten in het transferbeleid met de Ajax-periode van Martin Jol, toen er ook veel 'middelmaat' werd aangetrokken. Ajax investeerde voor ruim 100 miljoen euro in nieuwe spelers. Echter zijn slechts twee aanwinsten vaste waarden in het team van Alfred Schreuder.

In de periode van Martin Jol, waar destijds ook Rik van den Boog een belangrijke rol speelde, werd de scouting genegeerd en had de trainer een belangrijk aandeel bij het transferbeleid. Volgens De Telegraaf toont dit opvallend veel overeenkomsten met het huidige beleid van Ajax onder Alfred Schreuder: "Een slecht voorteken, aangezien Martin Jol met pek en veren de Johan Cruijff Arena werd uitgejaagd", schrijft de krant.

Miljoenenuitgaven in de zomer

Ajax spekte de clubkas met de verkoop van onder anderen Antony, Lisandro Martinez, Sebastian Haller en Ryan Gravenberch, maar investeerde ook in nieuwe spelers. Er kwamen maar liefst tien nieuwe spelers bij, waar in totaal 105,1 miljoen euro voor werd uitgegeven.

Ajax kocht diverse spelers, waarvan er slechts twee van vaste waarde zijn in het elftal van Schreuder. Steven Bergwijn en Calvin Bassey werden voor respectievelijk 31,25 miljoen euro en 23 miljoen euro aangetrokken. De transfer van Brian Brobbey, die eerder transfervrij uit Amsterdam vertrok, is volgens De Telegraaf tekenend voor het failliete beleid. De ochtendkrant concludeert dat er na het vertrek van Marc Overmars 'geen touw meer vast te knopen is aan het technisch beleid in Amsterdam' en stelt dat Ajax 'snakt' naar een nieuwe technisch directeur, die mensen in de scouting en de opleiding weer verantwoordelijkheid geeft.