Coëfficiënten-problemen voor Nederland, Portugal komt dichterbij

Nederland leek lang zeker van een extra plaats in de groepsfase van de Champions League, mede dankzij de goede Europese campagnes in de voorgaande seizoenen. Echter heeft het Nederlandse voetbal een matige week achter de rug wanneer men kijkt naar coëfficiënten. Ajax en AZ verloren en ook Feyenoord wist niet te winnen. De clubs uit Portugal, de concurrent van Nederland, deden het iets beter, maar hebben beter uitzicht op bonuspunten bij overwintering.

De bonuspunten worden uitgedeeld aan clubs die overwinteren in desbetreffend toernooi. Zo worden er vier coëfficiëntenpunten gegeven wanneer een team zou overwinteren in de Champions League. De nummer drie in de poule krijgt slechts twee bonuspunten. In de Europa League krijgt de groepswinnaar vier bonuspunten en de runner-up twee bonuspunten. De nummer drie krijgt één bonuspunt. In de Conference League is de groepswinst goed voor twee punten, terwijl de runner-up het moet doen met één punt.

Nederland vs Portugal

In de Champions League heeft Ajax een wonder nodig om zich nog te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. In de Europa League is PSV al zeker van Europese overwintering, alleen is de vraag in welk toernooi. Feyenoord daarentegen gaat weliswaar aan kop in poule F van de Europa League, maar in deze groep staat alles qua puntenaantal nog gelijk. In de Conference League had AZ zich in Cyprus kunnen verzekeren van Europese overwintering. De Alkmaarders verloren echter, maar gaan nog wel aan de leiding in poule E. Nederland zou met de huidige stand (Ajax derde, PSV tweede, Feyenoord en AZ eerste) tien bonuspunten in ontvangst mogen nemen. Echter kunnen zowel Ajax, Feyenoord en AZ nog worden uitgeschakeld, waardoor er geen bonuspunten worden verdiend.

De grootste concurrent van Nederland op de coëfficiëntenlijst is Portugal, dat drie clubs in de Champions League afvaardigt dit seizoen. Alle drie deze teams hebben goede papieren om te overwinteren in het miljardenbal. FC Porto staat tweede achter Club Brugge, Benfica gaat samen met Paris Saint-Germain aan de leiding in hun poule en Sporting CP staat op de derde plek, maar heeft nog uitzicht op groepswinst. In de Europa League bekleedt Sporting Braga de tweede plek in haar poule, achter Union Sint-Gilles. Portugal heeft met de huidige stand (FC Porto en Benfica tweede, Sporting CP derde en Sporting Braga tweede) recht op twaalf bonuspunten. Dit puntenaantal kan echter hoger uitvallen, aangezien Sporting CP slechts één punt achter Tottenham Hotspur, koploper in hun Champions League-poule.