De 10 beste aan- en verkopen van Martin van Geel als td van Feyenoord

Martin van Geel is alweer zes jaar in dienst als technisch directeur van Feyenoord. Hij trok de Rotterdammers – samen met alles en iedereen binnen de club – weer uit het sportieve en financiële dal, met de eerste landstitel sinds 1999 als absolute kroon op het werk. Wat waren Van Geels beste tien deals als technisch directeur? We keken naar zowel aanwinsten als vertrokken spelers/trainers:

Ronald Koeman (2011)

Het aanstellen van Ronald Koeman als trainer was één van de eerste daden van Van Geel in dienst van Feyenoord. Het bleek een uitstekende zet van de technisch directeur, want onder de Zaandammer zetten de Rotterdammers definitief de weg omhoog weer in. Koeman eindigde achtereenvolgens als tweede, derde en opnieuw tweede met Feyenoord, waardoor zelfs twee keer voorronde Champions League werd bereikt. In 2014 verruilde de oud-international Feyenoord voor een avontuur bij Southampton, in de Premier League.

John Guidetti (2011)

John Guidetti werd in de zomer van 2011 als grote onbekende gehuurd van Manchester City. De Zweed was op dat moment pas negentien jaar oud, maar ontpopte zich binnen de kortste keren tot grote publiekslieveling in de Kuip. Zijn karrenvracht aan goals droegen daar in grote mate aan bij. Het huren van Guidetti bleek een absolute topdeal; de Zweed maakte in 23 eredivisiewedstrijden liefst twintig doelpunten, met zijn hattrick tegen Ajax (4-2 zege) als onvergetelijk hoogtepunt.

Een paar maanden na zijn vertrek nam Guidetti, voorafgaand aan de Klassieker, afscheid van Feyenoord. Van Geel had mooie woorden over voor de Zweed:

Graziano Pellè (2012)

Feyenoord moest in de zomer van 2012, toen de verhuurperiode van John Guidetti erop zat, op zoek naar een nieuwe aanvalsleider. Van Geel besloot min of meer uit financiële noodzaak opnieuw voor een huurling te gaan: Graziano Pellè. Vele sceptische reacties volgden – Pellè was eigenlijk overal mislukt, waaronder bij AZ, en scoorde nergens echt veel – maar het bleek opnieuw een schot in de roos. De sterke Italiaan maakte in zijn debuutseizoen liefst 27 competitiegoals. Na dat jaar nam Feyenoord Pellè voor drie miljoen euro definitief over en maakte de spits nog eens 23 doelpunten. Na die twee succesvolle seizoenen ging Pellè voor een bedrag van zo’n elf miljoen euro met Koeman mee naar Southampton.

Misschien wel hét hoogtepunt van Pellè bij Feyenoord, de schitterende gelijkmaker tegen Ajax (op de dag dat Guidetti afscheid nam):

Daryl Janmaat (2014)

Daryl Janmaat wam in 2012 transfervrij over van sc Heerenveen. De rechtsback speelde onder Koeman twee prima seizoenen als basisspeler in de Kuip en na met Oranje derde te zijn geworden op het WK in Brazilië, verdiende de Leidschendammer een transfer naar de Premier League. De man die in 2012 voor niets in Rotterdam-Zuid arriveerde, maakte twee jaar later voor zo’n zes miljoen euro de overstap naar de Premier League.

Karim El Ahmadi (2014)

Karim El Ahmadi keerde in 2014 terug bij Feyenoord. De controlerende middenvelder had de club in 2012 verruild voor een Engels avontuur bij Aston Villa, dat een kleine vier miljoen euro naar de Rotterdammers overmaakte. De Marokkaan wilde in de zomer van 2014 graag terugkeren bij Feyenoord en Van Geel zag zijn kans schoon. Hij pikte El Ahmadi voor zo’n zeven ton op. Afgelopen seizoen was de middenvelder met zijn ervaring en wedstrijdinstelling één van de pijlers van het succes van Feyenoord.

Karim El Ahmadi, Speler van het Jaar 2016/17:

Jens Toornstra (2014)

In dezelfde zomer als waarin Van Geel El Ahmadi haalde, werd ook Jens Toornstra vastgelegd. De middenvelder had grote indruk gemaakt bij FC Utrecht, dat zo’n 3,5 miljoen euro ontving voor de man die pas op twintigjarige zijn eerste profcontract tekende. Toornstra bleek zijn transfersom – uiteindelijk – dubbel en dwars waard. Na een lastig seizoen 2015/16, was hij in het kampioensjaar een grote smaakmaker. Toornstra was goed voor liefst veertien competitiegoals en tien assists.

Eljero Elia (2015)

Eljero Elia nam in de zomer van 2015 zelf contact op met Feyenoord om zijn carrière nieuw leven in te blazen. De buitenspeler mocht transfervrij vertrekken bij Werder Bremen en Van Geel zag daarop zijn kans schoon. Elia kreeg een contract voor twee seizoenen en het huwelijk bleek een gelukkige. De man uit Voorburg maakte tijdens zijn thuisdebuut in september 2015, tegen Willem II, het enige doelpunt van de wedstrijd. In 2016 won Elia met Feyenoord de beker en na het behalen van de landstitel, afgelopen seizoen, was hij opnieuw klaar voor een buitenlands avontuur. Hij tekende bij het Turkse Basaksehir.

De goal van Elia tegen Willem II:

Jordy Clasie (2015)

Jordy Clasie kwam uit de eigen jeugd van Feyenoord en vanaf de komst van Koeman, in 2011, had de controlerende middenvelder een vaste basisplaats in het eerste elftal van de Rotterdammers. In de vier seizoenen die hij in de hoofdmacht van Feyenoord speelde, miste Clasie slechts een handvol competitieduels. In 2015, toen de Haarlemmer 24 jaar oud was, haalde Koeman hem naar Southampton. Een uitstekende deal voor Feyenoord, dat zo'n twaalf miljoen euro ontving voor de man uit de eigen opleiding.

Dirk Kuyt (2015)

De terugkeer van Dirk Kuyt bij Feyenoord heeft alles weg van het droomscenario uit een jongensboek. De Katwijker stond tussen 2003 en 2006 al onder contract in de Kuip, maar pakte in die periode nooit een prijs. Na buitenlandse avonturen bij Fenerbahçe en Liverpool streek Kuyt op 35-jarige leeftijd transfervrij neer in Rotterdam-Zuid. Doel: prijzen winnen. Dat lukte, en hoe. Kuyt werd gebombardeerd tot aanvoerder en maakte in zijn eerste seizoen sinds zijn terugkeer liefst negentien competitiegoals. Feyenoord won de beker, maar een jaar later kwam de jongensdroom pas écht uit. Kuyt maakte in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo, in een werkelijk kolkende Kuip, een hattrick: 3-1. Het script was geschreven, de dromen waren uitgekomen en de voetbalcarrière stopte op zijn hoogtepunt, want de held van Rotterdam besloot zijn kicksen na het enorme succes aan de wilgen te hangen.

Nicolai Jørgensen (2016)

Van Geel sloeg afgelopen zomer opnieuw glorieus toe door Nicolai Jørgensen te contracteren. De Deense aanvaller kostte Feyenoord weliswaar 3,5 miljoen euro, maar de man die van FC Kopenhagen kwam schoot en kopte zich in zijn eerste seizoen meteen naar het topscorerschap in de Eredivisie. Jørgensen was de spil in het aanvalsspel bij Feyenoord; hij hield ballen vast, bracht medespelers in stelling en maakte zelf liefst 21 doelpunten. Jørgensen was misschien wel hét ontbrekende puzzelstukje dat Feyenoord uiteindelijk aan de eerste landstitel sinds 1999 hielp.

Een jaar geleden kwam Jørgensen op deze manier binnen bij Feyenoord: