Kan Ajax dit weekend al kampioen worden?

Met nog twee speelrondes te gaan is de strijd om het landskampioenschap nog in volle gang. Koploper Ajax heeft met 79 punten na 32 wedstrijden de beste uitgangspositie. PSV hoopt de achterstand van vier punten nog goed te kunnen maken, maar moet dan vooral hopen op een misstap van Ajax. Er zijn verschillende scenario's rond de ontknoping van de Eredivisie. Kan Ajax dit weekend al kampioen worden?

Zondag 8 mei stond in het teken van SuperSunday. Ajax moest om 14:30 uur als koploper naar AZ voor de Noord-Hollandse Derby. In Alkmaar waren ze gebrand op een overwinning op hun rivaal. Na de matige reeks kon winst op Ajax voor een boost zorgen. Eerder dit seizoen was AZ met 1-2 de sterkste in Amsterdam, maar in de KNVB Beker wist Ajax in Alkmaar te winnen (0-2). Ajax kwam vlak voor rust op een voorsprong in Alkmaar, maar zag AZ in de twee helft twee doelpunten maken. De ploeg van Erik ten Hag leek een akelige misstap te gaan zetten, al was het niet dat het in de slotfase nog een gelijkspel uit het vuur trok. In de bus terug naar Amsterdam, keek de selectie van Ajax met spanning naar de topper in Rotterdam.

Voor de achtervolger stond er ook een pittige uitwedstrijd op het programma: PSV moest in De Kuip af zien te rekenen met Feyenoord. Voor de ploeg van Roger Schmidt kon het helpen dat Feyenoord drie dagen eerder de Conference League-return in Frankrijk tegen Olympique Marseille speelde en zich plaatse voor de finale van het toernooi. In eerste instantie zou de Eredivisie-topper om 14:30 uur plaatsvinden, maar de KNVB verplaatste de wedstrijd naar het tijdstip van 16:45 uur. Lang leek PSV via Cody Gakpo met 0-2 te gaan winnen in Rotterdam, maar door twee treffers van Cyriel Dessers eindigde de wedstrijd in de slotfase nog in een gelijkspel. Zo bleef de achterstand op Ajax op vier punten staan.

Kan Ajax dit weekend al kampioen worden?

Ja, die kans is zeer groot. Als de Amsterdammers in eigen huis SC Heerenveen weten te verslaan, dan kroont Ajax zich woensdagavond voor de 36e keer tot landskampioen van Nederland. PSV krijgt in speelronde 32 bezoek van NEC. Weet Ajax niet te winnen van Heerenveen, dan volgt zondag 15 mei een herkansing op bezoek bij Vitesse. PSV reist op de laatste speeldag af naar PEC Zwolle.

 

Net binnen