Voormalig scheidsrechter Van der Ende is klaar met VAR en biedt zichzelf aan: "Zo kan het niet langer"

Voormalig scheidsrecht Mario van der Ende vindt dat de VAR in Nederland verkeerd wordt gebruikt. Dit weekend werden er veel dubieuze beslissingen gemaakt. Van der Ende is helemaal klaar met de arbitrale dwalingen, en biedt zichzelf aan als videoscheidsrechter. 

"Zo kan het niet langer, het lijkt wel carnaval bij de scheidsrechters", zegt Van der Ende tegen de NOS. Zo kreeg Feyenoord zaterdag een discutabele penalty tegen Fortuna Sittard. Bas Nijhuis legde de bal op de stip nadat Róbert Bozenik - die niet meedeed aan de aanval - omver werd gelopen. "Hij had de beelden voor zich en ziet toch ook dat het geen strafschop is? Onnavolgbaar."

"De VAR moet leidend zijn"

Van der Ende pleit voor veranderingen bij de VAR. "Er is vorig jaar afgesproken dat de VAR ondersteunend moet zijn in plaats van corrigerend. Dat moet andersom, de VAR moet leidend zijn. En misschien ook oproepbaar voor de teams, die weten soms beter wat er echt gebeurt op het veld."

"De KNVB rouleert nu met de scheidsrechters", gaat Van der Ende verder. "De ene dag staan ze op het veld, de andere dag zijn ze VAR. Dat moeten aparte groepen worden, dan durven ze elkaar ook meer te corrigeren. Nu houden de scheidsrechters elkaar de hand boven het hoofd."