Vijf redenen waarom de KNVB afscheid moet nemen van De Boer

Frank de Boer krijgt de volle laag na de EK-uitschakeling tegen Tsjechië. Voetbalflitsen zet vijf redenen op een rijtje waarom de KNVB afscheid moet nemen van de bondscoach van Oranje.

1. Tactisch niet sterk

Matthijs de Ligt ontving een rode kaart tegen Tsjechië. De Boer bracht vervolgens Quincy Promes in voor Donyell Malen. Die wissel zorgde voor veel verbazing, aangezien Malen goed in de wedstrijd zat.

De Boer gaf na afloop van de wedstrijd uitleg over de veelbesproken wissel. "Donyell is een heel explosieve speler. Zestig minuten is in dit soort wedstrijden op dit moment wel zijn taks", aldus de 51-jarige keuzeheer tegenover de NOS.

Mark van Rijswijk, commentator van ESPN, legde even later de cijfers op tafel. De 22-jarige aanvaller van PSV scoorde 88 keer in clubverband, waarvan 29 keer na de 75ste minuut. Dat betekent een totaal van 33 procent.

Tweet over Donyell Malen (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

2. Vreemde speelwijze

De Boer koos in aanloop naar het Europees kampioenschap plotseling voor een 5-3-2-formatie. Die keuze schoot bij velen in het verkeerde keelgat. De bondscoach van Oranje bleef ondanks de felle kritiek vasthouden aan dat systeem.

Nederland speelde sindsdien gelijk tegen Schotland en won van Georgië in vriendschappelijk opzicht. Oranje pakte bovendien negen punten in drie groepsduels, maar tegen Tsjechië barstte de bom. 

Opstelling Oranje tegen Tsjechië (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

3. Zwakke communicatie

Anwar El Ghazi kreeg via een appje te horen dat hij niet bij de EK-selectie zat. Jeremiah St. Juste ontving helemaal geen bericht. De verdediger van 1. FSV Mainz 05 kreeg het nieuws te horen van een journalist.

Opvallend genoeg liet De Boer tijdens de persconferentie, waarin de bekendmaking van de definitieve EK-selectie centraal stond, weten dat hij de acht afvallers persoonlijk heeft opgebeld.

Het appje van Frank de Boer aan Anwar El Ghazi (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

4. Moeizame kwalificatiecyclus

Oranje speelde op 24 maart de eerste wedstrijd in de kwalificatiecyclus op weg naar het WK van 2022 in Qatar. Turkije won in eigen huis met 4-2, mede dankzij een hattrick van Burak Yılmaz. 

Het Nederlands elftal speelde vier dagen later tegen Letland in de Johan Cruijff Arena. De mannen van De Boer konden opnieuw niet imponeren, maar boekten wel een 2-0 zege. Nederland won even later met ruime cijfers van Gibraltar: 0-7. 

Huidige stand poule G WK-kwalificatie (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

5. Bondscoach-onwaardig CV

De Boer stond in het verleden bij vier clubs aan het roer. De voormalig profvoetballer won bij Ajax vijf prijzen in zes jaar tijd, maar werd bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United snel ontslagen.

De Boer mocht zich vijf wedstrijden trainer van Crystal Palace noemen. José Mourinho is niet gecharmeerd van de oefenmeester uit Hoorn. "De slechtste trainer uit de geschiedenis van de Premier League", aldus de 58-jarige Portugees.

José Mourinho over Frank de Boer