Deze Nederlandse doelmannen gingen Verbruggen voor in de Premier League

De transfer van Bart Verbruggen naar Brighton & Hove Albion is zo goed als rond. De 20-jarige doelman komt voor 20 miljoen over van Anderlecht en schaart zich bij een bijzonder rijtje Nederlandse doelmannen, die ook actief waren in de Premier League. Dit doet hij samen met Mark Flekken, die deze zomer door Brentford naar de hoogste Engelse divisie werd gehaald.

Kjell Scherpen

Kjell Scherpen vertrok in de zomer van 2021 voor vijf miljoen euro van Ajax naar Brighton. Bij de Engelse club wist de doelman het nog niet waar te maken. Zo werd hij verhuurd aan KV Oostende, en kwam hij afgelopen seizoen in de Eredivisie uit voor Vitesse.

Tim Krul

Tijdens het Europees kampioenschap in 2005 voor onder 17 jaar in Italië, maakte Tim Krul veel indruk. Destijds stond hij als jeugdspeler nog onder contract bij ADO Den Haag. Hoewel er meerdere grote clubs hengelden naar de diensten van Krul, koos de doelman in 2005 uiteindelijk voor een overstap naar Newcastle United. Na verhuurd te zijn aan het Schotse Falkirk en het Engelse Carlisle United debuteerde Krul in het seizoen 2010/11 voor Newcastle United in de Premier League. Na te zijn verhuurd aan Ajax en AZ maakte Krul in het seizoen 2017/18 de definitieve overstap naar Brighton and Hove Albion FC. Hier speelde hij slechts vijf bekerwedstrijden. Na een mislukt seizoen bij de nieuwe club van Kjell Scherpen koos de geboren Hagenaar ervoor om te gaan spelen voor Norwich City FC. Afgelopen seizoen promoveerde hij met Norwich naar de Premier League. 

Michel Vorm

Michel Vorm ontpopte zich bij FC Utrecht tot een gewilde doelman. In 2011 had hij zijn transfer te pakken. Swansea City maakte 1,7 miljoen over voor de Nederlander. Na drie jaar Swansea, trok Vorm in 2014 naar Tottenham Hotspur. Bij deze club beëindigde hij in 2020 zijn carrière. Vorm kwam in totaal tot 102 wedstrijden in de Premier League.

Maarten Stekelenburg

Na te hebben gespeeld voor Ajax en AS Roma tekende Maarten Stekelenburg in 2013 voor vier jaar bij Fulham. In 2015 verhuurde diezelfde club de doelman voor één jaar aan Southampton. Bij laatstgenoemde club stond Ronald Koeman destijds aan het roer, die nog wel wat zag in de ervaren sluitpost. Een jaar later, een maand na de komst van Ronald Koeman naar Everton, tekende de doelman bij de club uit Liverpool. Het was al de derde club waar Stekelenburg ging samenwerken met Koeman. Uiteindelijk speelde Stekelenburg meer dan vijftig wedstrijden in de Premier League.

Edwin van der Sar

Misschien wel de beste Nederlandse keeper ooit. Edwin van der Sar maakte zijn eerste minuten in de Premier League in het shirt van Fulham. Bij deze vaste degradatiekandidaat speelden Van der Sar vier seizoenen lang. Hij was in Londen uitgegroeid tot een zeer betrouwbare keeper. Zo zag ook trainer Sir Alex Ferguson. Laatstgenoemde haalde hem in het seizoen 2005/06 naar Manchester United. In totaal speelde Van der Sar meer dan 400 wedstrijden in de Premier League.

Raimond van der Gouw

Raimond van der Gouw werd door Sir Alex Ferguson in 1996 van Vitesse naar Manchester united gehaald. Bij de Engelse grootmacht kwam de doelman in zes jaar tijd tot 37 wedstrijden. Ook maakte hij deel uit van de eerste Engelse ploeg die in het seizoen 1998/1999 beslag legde op de Premier League, FA Cup en Champions League.

Sander Westerveld

Na een succesvolle periode bij Vitesse verkaste Sander Westerveld in het seizoen 1999/00 naar het grote Liverpool. Met deze club won Westerveld onder andere de Super Cup en de FA Cup. Na Spaanse avonturen bij Real Sociedad en RCD Mallorca keerde de Oranje-international in het seizoen 2005/06 terug naar de Premier League. Hij ging namelijk spelen voor Portsmouth. De doelman kwam dit seizoen maar tot zes wedstrijden en maakte de overstap naar Everton. Een gevoelige stap aangezien de keeper eerder onder contract stond bij rivaal Liverpool. In totaal speelde Westerveld meer dan tachtig wedstrijden in de hoogste competitie van Engeland.

Ed de Goeij

Na meer dan tweehonderd wedstrijden te hebben gespeeld voor Feyenoord, verkaste De Goeij in 1997/98 naar Chelsea. Hoewel hij een goede start kende, zat hij na verloop van tijd steeds meer op de bank. Echter won 'Ed Konijn' wel veel grote prijzen bij Chelsea. Na maar liefst zes jaar het shirt van Chelsea gedragen te hebben vertrok de doelman naar Stoke City, destijds actief in de League One. In totaal verdedigde de keeper meer dan 120 keer het doel in de Premier League.