Belgische politicus verontwaardigd na ontdekking Berghuis-stickers in Antwerpen

Politicus Michael Freilich van de Belgische partij N-VA plaatste eerder vandaag een oproep op Twitter nadat hij een aantal antisemitische stickers had zien opduiken in Antwerpen. Na enig speurwerk blijkt het om een bewerkte afbeelding van Steven Berghuis te gaan. De Ajax-speler is op de stickers afgebeeld als orthodoxe jood die een Jodenster draagt. Volgens Freilich hangt de binnenstad van Antwerpen vol met deze stickers.

Berghuis-sticker

De politicus zelf dacht al snel aan een mediastunt, studentengrap of een aankondiging van een nieuw televisieprogramma, maar kwam na enig onderzoek achter de aard van het verhaal. Afgelopen zomer maakte Berghuis de gevoelige overstap van Feyenoord naar aartsrivaal Ajax. Dit werd hem niet bepaald in dank afgenomen door de Feyenoord-fans. Zo kreeg de speler meerdere bedreigingen aan zijn adres.

Onbegrip

Freilich hoopt dat de stickers zo snel mogelijk uit Antwerpen verdwijnen. De politicus heeft al contact gehad met de districtsburgemeester om de stickers te laten verwijderen. Bij Freilich heerst er vooral onbegrip; volgens hem moet het voetbal zich focussen op het spel en niet wat daar buiten allemaal gebeurt. “Vanuit de voetbalbond zijn er richtlijnen om geuzennamen achterwege te laten. Deze namen worden vaak in negatieve zin gebruikt en dan maakt men meteen de link met de gemeenschap in kwestie. Bij het liedje ‘joden branden het best’ was dit ook terug te zien. Dat soort zaken zijn verre van onschuldig", aldus Freilich tegenover het Gazet van Antwerpen.

Feyenoord-doelman vertrekt