Koeman krijgt veeg uit de pan: "Een heel zwak, goedkoop optreden"

Wim Kieft heeft opnieuw hard uitgehaald naar Ronald Koeman, die onlangs kritiek uitte op Brian Brobbey. Volgens de oud-profvoetballer had de spits van Ajax in bescherming genomen moeten worden door de bondscoach van het Nederlands elftal.

"In de vorige interlandperiode hadden we hem erbij en dan zie je wel dat zijn eerste aanname en de manier van afwerken niet goed zijn. Dan vraag ik me af wat je doet bij de clubs waar je hebt gespeeld. Dan moet John Bosman nu de spitsentrainer worden waar hij naar uitkijkt, maar als trainer ga je daar toch extra mee aan de slag? Goed afwerken is te trainen", zo vertelde Koeman vorige week in het Ziggo Sport-praatprogramma Rondo.

"Het verwijt aan het adres van de bondscoach dat hij Brobbey op televisie had moeten verdedigen na kritiek van Marco van Basten blijft recht overeind staan", stelde Kieft vrijdag in zijn column voor De Telegraaf. "Als bondscoach had Koeman nooit mogen meegaan met Van Bastens aanmerkingen dat de aanname van Brobbey en zijn afronding niet deugen. Alsof Wout Weghorst en Luuk de Jong de bal wel aan een touwtje hebben, de bal nooit van hun voeten springt en zij iedere kans benutten".

"Heb je een beetje empathisch vermogen, kan je je verplaatsen in de gevoelens en gedachtes van een spits, dan is het dom om als bondscoach het scorend vermogen van zo iemand ter discussie te stellen", ging de voormalig topspits verder. "Zeker als jij als coach die jongen nodig hebt om doelpunten te maken in interlands. Met zijn opmerkingen maakte Koeman het probleem voor Brobbey in dit geval alleen maar groter".

"Als goede bondscoach moet je dit weten en meenemen in wat je over een door jou geselecteerde speler roept. Verschuil je je vervolgens achter een opmerking dat je tegenwoordig niets meer mag zeggen als bondscoach en dat je geen diplomaat bent, dan is dat wel een heel zwak, goedkoop optreden. Als bondscoach ben je per definitie een diplomaat naar buiten toe. Wat je intern in de kleedkamer tegen een speler zegt of vertelt hoe je vindt dat hij functioneert, of juist niet functioneert, staat daar los van", aldus Kieft.

Feyenoord-doelman vertrekt