Hoe de Eredivisie reageerde op de oorlog in Oekraïne

Het nieuws over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland domineerde deze week de krantenkoppen. Voetbal werd weer even bijzaak, zo ook voor de supporters en Eredivisie-clubs. Vanuit allerlei kanten kwamen steunbetuigingen. Voetbalflitsen zette een aantal van deze mooie gebaren op een rijtje.

Vrijdagavond begonnen de spelers van RKC Waalwijk en FC Twente met hun gebaar. De spelers van beide teams maakten voorafgaand aan de wedstrijd het gebaar van de vrede naar de camera. 

De spelers van Waalwijk en FC Twente waren niet de enigen. Ook Mikkel Duelund, die zijn ploeg NEC op voorsprong zette in de Gelderse derby, maakte het gebaar nadat hij gescoord had. In een interview na de wedstrijd reageerde de Dinamo Kiev-huurling emotioneel: "Ik voel me zo verdrietig, ik heb er echt geen woorden voor. Ik moest wel reageren omdat het mij emotioneert." Daarnaast was ook bij Cambuur het gebaar te zien.

Bij Sparta Rotterdam gingen ze nog iets verder. De captain van het team, Adul Auassar droeg een speciale aanvoerdersband met de kleuren van de Oekraïense vlag.

Evgeniy Levchenko, de welbekende Russisch-Oekraïense voetbalanalist verscheen na de wedstrijd tussen Sparta en PSV ook voor de camera's van ESPN om zijn emotionele verhaal te doen over de situatie nadat hij had geprotesteerd op De Dam. 

En Guus Til en Jorrit Hendrix, die beiden van Russische clubs gehuurd zijn door Feyenoord, reageerden geschokt op de oorlogssituatie. "Het is afschuwelijk", stelde Til. Hendrix vertelt verder over het contact dat hij nog met ploeggenoten heeft."De spelers van Spartak zitten in Moskou, die krijgen er vrij weinig van mee. Ik vind het verschrikkelijk, wat er op dit moment in de wereld gebeurd."

Daarnaast reageerden verschillende Nederlandse en internationale clubs op hun sociale-mediakanalen. Mooi om te zien.