Uitgelicht: De gloednieuwe WK-tenues in beeld (Deel 1)

Het WK in Qatar begint nu serieus dichtbij te komen. Nog een krappe twee maanden en dan trappen het gastland en Ecuador het toernooi af. In de periode voor het toernooi hebben alle deelnemende landen gloednieuwe tenues gepresenteerd. In deel 1 van deze artikelenreeks de eerste twaalf kersverse WK-tenues.

1. Qatar: Nike kleedt berucht gastland

Te beginnen in Poule A, waar gastland Qatar de ploeg uit 'pot één' is. Het tenue van de Qatarezen is ontworpen door Nike. Wat vooral opvalt is de plaats van het logo van het land, dat zich op het thuistenue in het midden bevindt terwijl het op uittenue op de gebruikelijke plaats zit.

2. Nederland: WK 2014-vibes, maar geen succes

Het tenue dat Oranje dit WK gaat dragen, doet weliswaar terugdenken aan het WK in 2014, maar heeft allerminst tot positieve reacties geleidt. Het tenue werd voor het eerst gedragen in de afgelopen Nations League-duels. De kijkers gaven tijdens de wedstrijden behoorlijk af op vooral het nieuwe thuistricot.

3. Ecuador: Tegenstander Oranje gekleed door merk uit eigen land

De Ecuadoranen zijn dit WK te zien in tenues gefabriceerd door een merk uit eigen land. Het is het merk Marathon wat voor de tenues van het Zuid-Amerikaanse land heeft gezorgd. Niet slecht, toch?

4. Senegal: Puma doet wenkbrauwen fronsen

Senegal doet het dit eindtoernooi met een merk dat wat meer bekendheid heeft vergaard: Puma. De kits houdt er dit toernooi een aparte stijl op na, die niet bij iedereen in de smaak valt.

5. Engeland: Red and White

De Engelsen zullen het komende WK in traditioneel rood en wit te zien zijn. Opvallend in het thuistenue is de blauwe tint op de schouders, het uittenue blinkt uit in simpelheid.

6. Iran: Nu al veelbesproken

De afgelopen interlandperiode ging het er niet om of het nieuwe tenue van Iran nou wel of niet voldeed aan de eisen van de fans, want er stond iets anders ter discussie.

7. Verenigde Staten: Logo staat centraal

De tenues van de Verenigde Staten springen dit WK niet uit de toon. Wat bij zowel het thuis- als het uittenue wel opvalt, is dat het logo van de bond een centrale plek heeft gekregen. Het Nike-logo is onorthodox terug te vinden op de mouwen.

8. Wales: Clean 

Het uitbrengen van de nieuwe tenues van Wales heeft veel positieve reacties opgeleverd. De kits vallen op z'n Brits 'clean' te noemen.

9. Argentinië: Tenues voorschot op WK-glorie?

De Argentijnen kenden een vlekkeloze voorbereiding op het WK in Qatar. Met een in ouderwetse bloedvorm verkerende Lionel Messi en in de wetenschap dat ze 35 wedstrijden op rij ongeslagen zijn, reizen de Argentijnen vol vertrouwen af naar Qatar. En de tenues? Die lijken misschien al wel een voorschot te geven op wat komen gaat.

10. Mexico: Fascinante!

Adidas heeft dit jaar veel aandacht geschonken aan de tenues voor het Mexicaanse elftal. Vooral het uittenue is bijzonder, het tricot staat in het teken van de inheemse roots van het land en krijgt niets dan lof op de sociale media.

11. Saoedi-Arabië: Zeker origineel, maar ook mooi?

Om de voetbalkwaliteiten van Saoedi-Arabië zal de gemiddelde kijker komende winter niet klaar gaan zitten. De tenues geven echter wel de mogelijkheid om in te zoomen op de spelers van het olierijke land. Aan patronen geen gebrek!

12. Denemarken: een krachtig statement

In het geval van Denemarken gaat het, net als bij Iran, ook weinig om of het tenue nou wel of geen lust voor het oog is. Hummel, al jaren de kitsponsor van de Denen, heeft ervoor gekozen om haar logo en dat van de Deense bond totaal onopvallend te verwerken in het tenue. Gezien worden op een toernooi in Qatar, dat wil de sponsor namelijk niet.