Nick Olij versus Plamen Andreev: voor wie moet Feyenoord gaan?

Met welke doelman gaat Feyenoord zich deze zomer nog versterken? Dat is de grote vraag die klinkt in Rotterdam-Zuid. Door het naderende vertrek van Justin Bijlow zijn er twee doelmannen in beeld: Plamen Andreev (19) en Nick Olij (29). Voetbalflitsen vergelijkt de twee doelmannen.

Artikel geschreven op 27 augustus 2024

Voor wie moet Feyenoord deze zomer kiezen: Olij of Andreev? Olij leek richting De Kuip te gaan, maar een dag later volgde het nieuws dat Feyenoord voor een bedrag van 1,5 miljoen euro een akkoord zou hebben rond Andreev.

Andreev tegen Olij: lengte en leeftijd

Met zijn lengte van 1,92 meter heeft Plamen Andreev een streepje voor op Nick Olij, die 1,84 meter lang is. Het verschil tussen beide rechtspoten is tien jaar, met Andreev die op 15 december zijn 20e verjaardag viert. De Bulgaarse sluitpost kan dus langer mee bij Feyenoord, maar komt qua ervaring wel tekort vergeleken met Olij. Als reservedoelman is dat vaak geen groot probleem, al kwam Feyenoord er zelf achter dat deze er wel direct moet staan. Door de blessure van Justin Bijlow, moest Timon Wellenreuther zijn plaats tijdelijk vervangen. De Duitser deed dat zo goed, dat hij zelfs de concurrentiestrijd onder de lat won en zo eerste doelman van Feyenoord is.

Won Andreev of Olij al prijzen?

Andreev weet al wat prijzen winnen is. Zo won de Bulgaar in het seizoen 2021/22 de landstitel met Levski Sofia. Dit, terwijl Olij in zijn profcarrière alleen als jeugdinternational een hoofdprijs veroverde. Zo kroonde de doelman zich met Nederland Onder 17 in 2012 tot Europees kampioen.

Andreev tegen Olij: aantal tegendoelpunten en clean sheets

Met zijn leeftijd van 19 jaar heeft Plamen Andreev toch al 89 wedstrijden in het eerste van Levski Sofia achter zijn naam staan. De Bulgaar hield hierin 53 keer zijn doel schoon en moest 61 tegentreffers incasseren. Andreev heeft ook enige Europese ervaring, zo speelde hij zes wedstrijden in de kwalificatie van de Conference League; vier tegentreffers en drie clean sheets. Andreev krijgt zo op het moment van schrijven gemiddeld ongeveer 0,69 doelpunten per wedstrijd tegen.

Nick Olij speelde al 260 wedstrijden in het profvoetbal. Hierin kreeg hij een totaal van 332 tegendoelpunten en hield 75 keer zijn doel schoon. Dit deed hij in de Keuken Kampioen Divisie, Eredivisie, KNVB Beker en play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie. Olij moet zo op het moment van schrijven gemiddeld 1,28 voetballen per wedstrijd uit zijn doel vissen.

In het seizoen 2021/22 werd de huidige doelman van Sparta als speler van NAC uitgeroepen tot beste doelman van het jaar in de KKD. Olij hield in dat seizoen in 38 wedstrijden veertien keer zijn doel schoon en kreeg 45 tegentreffers.


Nick Olij was in het seizoen 2022/23 erg belangrijk voor Sparta Rotterdam

Andreev tegen Olij: interlands

In oktober 2023 werd Nick Olij voor het eerst bij het Nederlands elftal gehaald, maar maakte onder Ronald Koeman nog niet zijn interlanddebuut. Voor de jeugdelftallen van Oranje speelde hij negentien interlands.De doelman speelde als jeugdinternational van Nederland Onder 17 in 2021 nog een belangrijke rol op het EK. In de finale tegen Duitsland keerde Olij een beslissende strafschop, waarna het Europees kampioen werd.

Plamen Andreev droeg al de shirts van Bulgarije Onder 17, Onder 19 en Onder 21, maar het nationale elftal van Bulgarije laat nog op zich wachten. 

Andreev tegen Olij: marktwaarde

In mei 2024 wordt Nick Olij op een marktwaarde van 4 miljoen euro geschat, terwijl de waarde van Plamen Andreev op 2 miljoen euro staat. Beide doelmannen hebben nog een doorlopend contract tot medio 2026. Het is dus maar de vraag wie Feyenoord in huis haalt. Dit zijn alle (mogelijke) transfers van Feyenoord in de zomer van 2024.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers