Jansen duidelijk: 'Krijgen basisplaats niet zomaar terug'

AZ zag afgelopen weekend twee belangrijke spelers terugkeren van langdurige blessures. Tegen Feyenoord (4-2) maakte zowel Dani de Wit als Jonas Svensson hun rentree binnen de ploeg. Toch is het volgens Pascal Jansen niet vanzelfsprekend dat het tweetal zomaar weer in de basis staat.

"Natuurlijk hebben zij veel kwaliteiten en hebben ze voor hun blessures grote waarde voor het team gehad, maar het team is ondertussen ook verdergegaan", stelt Jansen. "Spelers hebben zich doorontwikkeld. Met beide factoren houd ik rekening in mijn keuzes, waarbij het teambelang altijd voorop staat." 

Aankomende zondag moet Jansen het tegen Vitesse mogelijk zonder Fredrik Midtsjø doen. Achter de naam van de Noor staat namelijk een groot vraagteken. "Deze week schoot er op de training iets in, waardoor hij lichte hamstringklachten heeft. Fredrik is een vrij complete speler en het zou dus vervelend zijn als we hem moeten missen. Gelukkig hebben we genoeg andere goede spelers die hem kunnen vervangen."

Jansen kent met AZ een goede reeks. De afgelopen vier wedstrijden wist het vaak overtuigend te winnen. Maar dat biedt volgens de trainer geen zekerheid. "Als je wint, krijg je steeds meer zelfvertrouwen, maar dat gaat niet vanzelf. Dat wij een goede maand achter de rug hebben, biedt geen garanties voor de nabije toekomst. Dat houd ik de spelers ook voor. We moeten hard blijven werken om goede resultaten te behalen."

Eerder dit seizoen wist AZ met 3-1 te winnen van Vitesse. Zondag staan de twee dus weer oog-in-oog met elkaar. "Vitesse heeft een goed team. In de competitie hebben ze een mindere reeks gehad, maar ook die fases maak je nu eenmaal door als team. Bovendien zal bij het behalen van de bekerfinale wel wat positieve energie zijn losgekomen."